Tedaviler

Aşil Tendiniti Tedavisi

Aşil tendonu adı verilen vücuttaki en uzun tendonlardan biridir ve bunun yaralanması olayına aşil tendiniti adı verilir. Ayak bileğinin arka kısmından başlayan bu tendon baldır kaslarına kadar uzanmaktadır. Bu esnek doku şerit şeklindedir ve vücuttaki en güçlü tendon olarak bilinmektedir. Ancak kolayca hasar görebilme özelliğine sahip olması nedeniyle dikkatli olunması gerekmektedir. Uzun süre yürümek, ayakta kalmak ya da koşmak aşil tendonu bakımından tehdit oluşturmaktadır.

Genel olarak sporcularda görülen aşil tendiniti durumunda aşil kirişlerinin fazla kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tendonun aşırı kullanılması ya da ani şekilde zorlanması yaralanmaya yol açmaktadır. Bu iltihabi hastalığın ortaya çıkmaması için tendon yaralanmasına karşı dikkatli olunmalıdır.

Aşil Tendiniti, Nedenleri Ve Tedavisi

Günlük yaşamda aktivitelerin birden artırılması, aşırı zorlama, aşırı kilo ve sürekli topuklu ayakkabı kullanma aşil tendiniti nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle aşırı kilo nedeniyle düz taban oluşmakta, bundan dolayı tendonlar gerilerek yaralanmaya karşı meyil oluşmaktadır.

Antrenmanların yanlış yapılması, kısa süreli ısınma hareketleri, bacakların eşitsizliği, ayak kavisinin çok yüksek olması, engebeli alanlarda spor yapmak, aşil tendinitine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra diyabetik hastalarda, hemodiyaliz hastalarında, anatomik olarak topuk kemiğin arka üst çıkıntısı yüksek olan insanlarda aşil tendinit görülme olasılığı daha fazladır. Bu kişilerin dikkatli olmaları ve bu rahatsızlığa karşı önlem almaları gerekmektedir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak aşil tendiniti şiddeti görülmekte ve buna göre tedavi şekline karar verilmektedir.

Aşil Tendinit Ve Tedavi

Aşil tendinit tedavisi için öncelikle hastalar bol miktarda dinlenmelidir. Bunun yanı sıra spor aktivitelerinde fazla efor gerekli olan aktivitelerden kaçınılması gerekmektedir. Buna ek olarak ilaç tedavisi de yapılmaktadır. Bu sayede iltihap azalmakta ve ağrı dindirilmektedir. Tedavi sürecinde kullanılan ayakkabılar da iyileşme için önem taşımaktadır. Buna göre ayak topuğunu sabit tutmaya yarayan alçı tabanı, destek bağı ya da çizme kullanmak yararlı olabilmektedir. Ayrıca topuğa olan baskıyı azaltmak amacı ile topuk bağları ya da ayakkabıları kullanılabilir. Ayrıca bazı hastalara fizik tedavi uygulamaları da yapılmaktadır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir