Tedaviler

Kontraktür Tedavisi

Eklemi çevreleyen kas, tendon, bağ ve eklem kapsülü eklemi çevreleyen dokular olup bu dokuların elastikiyetini kaybetmesi sonucunda eklemin normal kabul edilen hareket açıklığını kaybetmesi kontraktür olarak adlandırılır. Eklemlerde kontraktür oluşması halinde eklemler normal pozisyonlarını kaybederler ve anormal bir pozisyon alabilirler.

Bozulan bu eklem yapılarından dolayı kontraktür rahatsızlığı geçiren hastalar sürekli şiddetli ağrılar yaşadıklarını iddia ederler. Eklem ile ilgili olan kaslar kontraktürden dolayı normal hareket açıklığını tamamlayamazlar. Eğer bu deformite başlangıcı evresinde önemsenmez ise gitgide daha da kötü sonuçlara yol açabilir. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen kontraktür eğer kişilerin ayak bileğinde yer alırsa ileri ki evreleri bazında kişinin yürüme becerisini kaybetmesine sebebiyet verir.

Kontraktür Neden Olur

Bir çok patolojik durum kontraktür nedenleri arasında yer alabilir. Yine de kontraktür oluşumuna temel sebep olarak iki faktörden söz edilebilir. İlki uzun süreli hareketsiz kalma ve ikincisi de kasın doğrudan veya dolaylı olarak bazı hastalıklardan etkilenmesidir. Kontraktür nedenleri daha detaylı incelendiğinde şu sonuçlar ortaya çıkar:

Kas hastalıkları, kırıklar sonrası yapılan alçılar, serebral palsi, sinir hasarı, Parkinson hastalığı, yumuşak dokularda görülen kısalmalar, inflamatuar hastalıklar, travmatik yaralanmalar ve uzun yatak istirahatleridir. Vücudun bir bölümünü taşıma becerisi azalmış ise hareket kaybı da meydana geleceğinden ağrılarda kendini gösterebilir.

Kontraktür Nasıl Tedavi Edilir

Kontraktürün neden meydana geldiğini araştırarak kontraktür tedavisi için hastalığı ortaya çıkaran nedene yoğunlaşmak gerekir. Eğer hastalığı ortaya çıkaran neden ortadan kaldırılmaz veya tedavi edilmez ise kontraktür hastalığının deformitesinin yeniden oluşması da kaçınılmaz olabilir. Bu hastalığın tedavisinde fizik tedavi yöntemine başvurulur. Fizik tedavi ile hareket aralıkları artırılır.

Dokularda kısalmış yapılar uzatılır. Bunun içinde germe hareketleri yapılır. Kontraktür hastalığının önlenmesi bu hastalığın tedavi edilmesinden çok daha önemli bir durumdur. Hastalığın ilerlemeden önlenmesi ve kontrol altında tutulması gerekir. Kontraktür hastalığının önlenmesi için üç yol bulunur. Bu yöntemler pozisyonlama, pasif eklem ve aktif eklem hareketleri olmaktadır. Çok ileri vakalarda ise cerrahların ön görmesi ile kontraktür ameliyatlarının da yapılması üzerinde karar kılınabilir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir