Fizik tedavide en çok kullanılan yüzeysel sıcaklık uygulamaları şunlardır:
Sıcak Su Torbaları
Sıcak su torbaları sorunlu ya da fonksiyonel eksiği olan bölgeye konulara sıcaklığı arttırılmaya çalışılır. Sıcaklığın arttırılmasıyla zarar gören dokuların iyileştirilmesi amaçlanır. Sıcak su torbaları sorun belirlendikten 24 saat ya da 36 saat sonra sorunlu bölgeye konulamaz tedavi için daha etkili olacaktır. Aksi takdirde sıcaklık söz konusu sorunun çözümünde etkin olmaz, hatta ödem oluşumu gibi sorunlara neden olabilir.
Nemli Hava Uygulaması
Yüzeysel sıcaklık yöntemlerinden bir diğeri de hastaya nemli hava üflenmesidir. Bu yöntem nemli özel bir odada uygulanır. Nem oranı %95 civarlarında olmalıdır. Nemli odada hastaya nem üflenerek sorun giderilmesi amaçlanır.
Parafin Banyosu Uygulanması
Parafin banyosunda, hastanın el bileği, ayak bileği, diz gibi kemikli bölgelerinin sıcaklığının arttırılması amaçlanır. Bu bölgelerde artan ısıyla birlikte sorunlu kısım tedavi edilir. Parafin 50 – 55 derece aralığında eriyen bir maddedir. Parafin, bu sıcaklık değerlerinde eritilir ve fonksiyon bozukluğu olan bölgeye uygulanır. Donması beklendikten sonra havlu ya da diğer benzer materyallerle sarılarak beklenir. Bu bekleme süresi yaklaşık 30 dakika civarı olmalıdır. Parafin uygulaması doğru şekilde yapıldığında etkin sonuçlar alınabilir. Ancak zayıf kan dolaşımı ve dışardan gözle görülebilir yaralarda uygulanmaması gerekir. Aksi takdirde başka riskler meydana gelebilir.
Elektrikli Isıtıcıları Kullanılması
Bu ısıtma yönteminde elektrikli ısıtıcı benzeri cihazlar kullanılarak sorunlu bölgeye sıcaklık verilerek ısı arttırılması sağlanır. Isının artmasıyla sorunun giderilmesi amaçlanır.
Fluido Terapi Yöntemi
Bu yüzeysel sıcaklık uygulama yönteminde sıcaklığın iç kesimlere ulaştırılması amaçlanır. Özellikle kol ya da bacalarda meydana gelen sorunların tedavisi için kullanılır. Fluido terapide, mısır tohumları ya da ceviz kabuğu gibi maddeler toz haline getirilir. Daha sonra bu toz haline getirilen maddeler sıcak hava ile bacak ya da kol bölgesine püskürtülür. Bu yöntemle toz haline getirilmiş maddeler aracılığıyla ısının iç kısımlara ulaştırılması amaçlanır. Uygulanan sıcaklık genellikle 45 ile 48 derece arasında bir sıcaklıktır. Bu yöntemin uygulanması da yaklaşık olarak 25 ya da 30 dakika civarı sürmesi gerekir.
Hidroterapi Uygulaması
Bu yöntem de özellikle spor alanındaki yaralanmalara ya da sakatlıklarla karşı kullanılan bir yüzeysel sıcaklık uygulamasıdır. Sıcak ya da ılık sayılabilecek su ile uygulanır. Suyun sıcaklığı 25 ile 45 derece arasındadır. Hidroterapi uygulamasının sayısız yöntemi vardır. Ancak fizik tedavi yöntemi olarak yaygın kullanılan yöntemi girdap banyosudur. Bu yöntemde sıcak ya da ılık su basınçlı hava ile uygulanır. Yaklaşık olarak 20 dakika sürmesi gereken bir uygulamadır.
İnfraruj Lamba Uygulaması
İnfraruj lamba uygulaması yüzeyin yaklaşık 1 ya da 2 cm derinine sıcaklık verildiği yüzeysel sıcaklık uygulaması yöntemidir. Bu yöntemde infraruj, kızılötesi ışınlar üretir. Bu infrared yani kızılötesi ışınlar deriye nüfuz ettiğinde ısıya dönüşür.