Yüz felci, yüz hareketlerinin tek ya da çift taraflı etkilenmesi sonucunda bu hareketlerin azalması ya da hiç olmamasıdır. Oldukça kolay fark edilen bir hastalıktır. Yüzün normal duruşu bozulmuştur.
Yüz Felci Nedir?
Yüz hareketlerini ve mimik hareketlerini gerçekleştirmemizi sağlayan kaslara yüz kasları denir. Bu kaslar yüz kemiklerinin çeşitli bölgelerinde yer almaktadır. Başlangıç ve sonlanış yerlerinin durumuna göre de yüz kemiklerine ve cildine çeşitli hareket kabiliyeti sağlarlar. Bu kasların hareket etmesini sağlayan en önemli sinir ise facial sinir adı verilir. Kulağın hemen ön bölgesine gelip buradan 5 dala ayrılarak yüzün çeşitli bölgelerine ilerler. Bu bölgelerdeki kasları uyararak da yüz hareketlerinin yapılmasını sağlar.
Yüz felci oluşmasında da bu sinirin etkilenmesi söz konusudur. Sinir hangi bölgeden ve ne kadar etkilendiyse ona göre çeşitli klinik tablolar ortaya çıkmaktadır. Bazen yüzün bir yarısı etkilenirken bazen de iki taraf da hareketsiz kalabilmektedir.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz felci santral ve periferal olarak ikiye ayrılır. Bunlara sebebiyet veren pek çok faktör vardır. Bunlar:
- Kafa içerisine ya da kulak etrafına yapılan ameliyatlar esnasında facial sinir zedelenerek yüz felci meydana gelebilir.
- Kafaya ve özellikle de kulak çevresine alınan darbeler sonucunda facial sinir zarar görebilir. Ya da buradaki birtakım kanamalar ve ödem siniri basıya uğratarak yüz felcine sebep olabilir.
- Sistemik hastalıklar da felce sebep olabilir. Sistemik hastalıklardan kastedilenler; şeker, tansiyon, vitamin hastalıkları vb vücudun her noktasını etkileyebilecek hastalıklardır.
- Kulak iltihapları da sinir hasarına yol açabilir.
- Yüz sinirini sıkıştırabilecek ya da direkt bu sinirden kaynaklanan tümörler de felce sebep olabilir. Ya da facial sinirin geçiş yolu üzerinde oluşan bir sinir de yüzün farklı noktalarında bölgesel felçler yapabilir.
Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
Yüz felci belirtileri denildiğinde en basitinden dudakları büzüştürememe, kaşları kaldıramama, yanak şişirememe, gülememe, dişlerini gösterememe gibi sorunlar akla gelmelidir. Yüz felci tanısı konulurken de doktora gelen hastalara bunlara benzer hamleler yaptırılarak ön tanı konulabilir.