Fizik tedavi ajanları

Ultraviyole

Elektromanyetik spectrum alanından görülemeyen bölgede dalgaları 136 ile 3600A derece aralığında bulunan elektromanyetik dalgalar ultraviyole dalgaları olarak adlandırılır. Tıp alanından tedavi, teşhis ve analizlerde oldukça kullanılan bir ışık türüdür. Ancak fizik tedavide kullanılan ultraviyole ışınları 1800 ile 3600A aralığında olan ışınlardır. Fizik tedavide epidermis hastalığının tedavisinde genel olarak kullanılır. Çünkü ultraviyole ışınları emildiği zaman kimyasal etki ortaya çıkarırlar. Bu da epidermis hastalığının tedavisinde olumlu sonuçlar almasını sağlar. Genellikle kullanılan ultraviyole ışınlarının derecesi epidermisin ilerleme düzeyine bağlı olarak belirlenir. İleri düzey epidermiste 1800-2500A UVL kullanılır.

Ultraviyole Kaynakları Nelerdir?

En doğal ultraviyole kaynağı güneş ışınlarıdır. Doğal olarak sadece güneş ışığında bulunsa da yapay yöntemlerle ya da cihazlarla da elde edilebilir.

  • Yapay UVL Kaynakları

Yapay kaynaklardan ilki karbon arklı lambalardır. Bu tür lambalar ile güneş ışınlarına en yakın ultraviyole elde edilir. Ancak ultraviyole üretiminde fazla miktarda karbondioksit açığa çıkar. Bu yönüyle olumsuz tarafı olan bir ultraviyole kaynağıdır. Aynı zamanda karbon arklı lambalar infraruj verir. Devamlı olarak iki üç arası denetlenmeli ve kontrol edilmelidir. Bu olumsuzlukların yanında ayrıca elektrik tüketimi de fazladır. Ultraviyole ışığını elde etmenin ikinci yapay yolu ise cıva buharlı camlardır. Sıva buharlı camlardan elde edilen ultraviyole miktarı sabit değildir. Her biri farklı oranlarda ultraviyole üretir.

  • Ultraviyole Jeneratör Kaynakları

UVL ışığı elde etmenin başka bir yolu da özellikle kliniklerde kullanılan jeneratörlerdir. 5 çeşit UVL üreten jeneratör tipi vardır. Bunlardan her biri farklı amaçla kullanılacak ultraviyole ışığı üretir. Mesleki amaçla, tedavi amacıyla, mikrop öldürme amacıyla, teşhis ve tanı amacıyla ve güneş banyosu amacıyla UVL üretirler.

UVL Işınlarının Tedavide Kullanılmasının Etkileri Nelerdir?

UVL fizik tedavide sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ultraviyole ışınları tedavide kullanıldığında bazı olumlu etkiler meydana getirir. Bunlardan ilki deride kanlanmayı arttırmasıdır. Ultraviyole ışını ile derideki bakteriler yok edilir. Deride dokuların tahribi sağlanır. Ayrıca epidermisin hızlandırılmasında etkilidir. Ayrıca ultraviyole ile derinin enfeksiyonlara karşı direnci arttırılır. Ek olarak deskumasyon ve zıt irritasyon etkileri de vardır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir