HastalıklarTedaviler

Tetik Parmak

Tetik Parmak sendromu, etkilenen parmağın silah tetiğini çeker şekilde bükülmesi olarak tabir edilmektedir. Bu hastalıkta parmak bükük pozisyonda kilitlenip kalmaktadır.

Tetik parmak hastalığı parmağın hareket ettiği esnada takılması ve parmaklarda ağrı hissi meydana gelen bir durumun ortaya çıkmasıdır. Bu hastalıkta parmakta aniden kilitlenme görülmektedir. Kilitlenen parmağın düzleştirilmesi ise son derece zordur. El cerrahisinde sıklıkla rastlanan bir durum olan tetik parmak tendonlarda ve o tendonların belli bir noktada bükülmesini sağlayan köprülerde görülmektedir.

Tıp dilinde stenozan tenosinovit olarak tabir edilen tetik parmak ilgili bölgenin şişerek daha kalın hale gelmesine yol açmaktadır. Bundan dolayı bu sendroma karşı dikkatli olmak fayda sağlamaktadır.

Tetik Parmak Sendromu Ve Nedenleri

Tetik parmak sendromunun avuç içine alınan darbeler ile alakalı olabileceği düşünülmektedir. Hastalığın nedenine yönelik tam açıklama henüz net değildir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bu hastalık genellikle kırk ile atmış yaş arasında ortaya çıkmaktadır. İltihaplı eklem romatizması ( Romatoid artrit), şeker hastalığı ve gut hastalığı tetik parmak görülme olasılığının yüksek olduğu kişiler arasında sayılmaktadır.

Hastalığın görüldüğü kişiler içerisinde parmak kökleri ile avuç içini zorlayarak çalışmak zorunda olan kişiler yer almaktadır. Bu tarz işler yapan kişilerde hastalığın görülme sıklığı daha fazla olmaktadır. Çiftçiler, sanayi işçileri ve müzisyenler tetik parmak hastalığı için risk grubunda bulunmaktadır. Bazı hallerde tetik parmak herhangi bir neden olmadan da ortaya çıkabilmektedir.

Tetik Parmak Nasıl Anlaşılır?

Tetik parmak hastalığının tanısı ilk etapta bazı belirtiler ile koyulmaktadır. İlk olarak baş parmak ya da avuç içi kısmında ağrılar görülmektedir. En belirgin işareti parmak kapatıldıktan sonra açarken takılmasıdır. Açmak için güç harcandığında tık sesi ile birlikte tetikleyerek açılmasıdır. Uyuma esnasında yumuşak olan tendonlar nedeniyle parmaklar yarı açık pozisyonda olmaktadır. Zaman geçtikçe sabahları parmaklar geçici olarak takılmaya başlamaktadır. Hastalık ileri boyutlara ulaştığında ise takılmalar daha sık ve şiddetli olarak görülmekte, buna ek olarak ağrılar meydana gelmektedir.

Tetik Parmak Tedavisi

Tetik parmak tedavisi için temel amaç meydana gelen şişliğin indirilmesi ve yakalama hareketinin sağlanmasıdır. Hastalık tedavi edilmediği takdirde tendon kopması söz konusu olabilmektedir. Tedavi sürecinde uygulanan yöntemler arasında atel kullanımı, soğuk kompres, dinlendirme, sıcak kompres, tetik parmak egzersizleri, aloe vera ve masaj gibi uygulamalar yer almaktadır. Ortopedi doktorunun uzmanlık alanına giren bu hastalık için tedavi öncesinde mutlaka muayene olunmalıdır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir