Alternatif Tıp

Sülük Tedavisi  

Sülük tedavisi biyolojik etkileri açısından benzersiz bir tedavi yöntemidir. Uygulama olarak, enjektörle verilen ilaçlardan farkı; enjektöre bir ilaç katılarak doktor tarafından verilmesi değil bizzat canlının ağzından verilmesidir.

Sülük tedavisi yalnızca ülkemizde kullanılan bir tedavi yöntemi değildir. Almanya’da 300’den fazla Hirudorerapi Kliniği bulunmaktadır. Avrupa’da yılda ortalama yüz milyon sülük kullanılmaktadır. Avrupa’nın yanı sıra birçok Amerika ve Orta Doğu ülkelerinde de sülükle tedavi yapılmaktadır.

Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sülük tedavisinin iyi geldiği hastalıklara bakacak olursak;

  • Sülük Tedavisi, toplardamar ve atardamar tıkanıklıkları başta birçok dolaşım sistemi hastalıklarına iyi gelir.
  • Varis ve eklen romatizmalarında faydalı etkileri söz konusudur.
  • Sülük Tedavisi epilepsi çeşitlerinde, yumuşak doku romatizmalarında, felç ve kısmi felç gibi durumlarda etkilidir.
  • Yine aynı şekilde sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarında,
  • Hemoroitte
  • Göz tansiyonu ve göz tansiyonuna bağlı görme kayıplarında,
  • Migren gibi baş ağrısı hastalıklarında,
  • Yüksek tansiyon, astım gibi bronşial hastalıklarda,
  • İyileşmeyen yara ve yara içlerinde
  • Meniere hastalıklarında sülük tedavisi uygulanmaktadır.

Bunlar dışında sülük tedavisinin kullanıldığı birçok alan daha bulunmaktadır. Örneğin ortopedi ve rekonstrüktif cerrahide, gelişmekte olan kopuk organ tamirlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kişinin sülük tedavisi olmak için herhangi bir rahatsızlığının bulunmasına dahi gerek yoktur. Yılda bir defa yapılan sülük tedavi o yılda enfeksiyon ve birçok hastalığa karşı koruyucudur.

Sülük Tedavisi Kimlere Yapılmaz?

Sülük tedavisinin yapıldığı kişiler olduğu gibi, bu tedaviyi yaptırmaması gereken kişilerde bulunmaktadır.

Örneğin kişinin anemi yani kansızlık probleminin olması durumunda sülük tedavisi yaptırmaması daha uygun olacaktır. Yine kan sulandırıcı ilaç kullananlar, mide ve bağırsak kanaması gibi yaşamış olanlar, diyalize giren hastalar, emziren anneler ve hamileler, diyabet ve kalp hastalığı olanlar ve yakın zamanda cerrahi müdahale geçirecek veya geçirmiş olanlar sülük tedavisi için doğru kişiler değillerdir.

Sülük Tedavisi Evde Yapılabilir mi?

 

Sülük tedavisine başlanmadan önce, sülükler özel olarak hazırlanmış bir losyonda bekletilir. Böylece dış yüzeyleri sterilize edilir. Dışarıdan alınan sülüklerin evde sterilize edilmesi mümkün değildir.

Tedaviye başlanmadan önce, uygulamanın yapılacağı bölge sterilize edilmezse enfeksiyon riski oluşur. Uygulama sonrasında da 24 saat sızıntı şeklinde kanamalar oluşabilir. Bundan dolayı doktor tarafından pansuman yapılması veya kontrol edilmesi gerekebilir.

Sülük tedavisinde yumuşak cilt bölgelerine, önemli bazı damarlara ve keratinize bölgelere sülük konulamaz. Bu bölgeler yalnızca uzman kişiler tarafından bilinebilir.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sülükle tedavi yalnızca uzman kişiler tarafından steril ortamlarda yapılmalıdır. Tıbbi amaçlar için kullanılan sülüklerde ortalama 60-100 arasında diş vardır. Yarım saat süren bir sülük tedavisinde bir sülük ağırlığının 10 katı kadar kan emebilir.

Tedavi amaçlı kullanılan sülükler ise kirli kan emerek tedavi etmezler. Tedavi edici özelliği, kan emerken vücuda salgılanan salgıdadır. Bu salgı esnasında 100den fazla biyoaktif maddi salınır. Bu maddeler; kanın pıhtılaşmasını engelleyici, oluşan pıhtıyı eritici, mikrop öldürücü, ağrı kesici, kas gevşetici, tansiyon dengeleyici, stres giderici ve bağışıklık sistemini düzenleyici birçok etkiye sahiptir. Tedavi sırasında vücuda giren bu maddeler, sinir hücreleri ve liflerin tamir edilmesi sürecini de hızlandırır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir