HastalıklarTedaviler

Spondylolistezis

Lomber omurgalar belimizdeki kemik ve disklere verilen isimdir. Genellikle ağır yük kaldırılması sonucu karşımıza çıkan bel kayması olarak da bilinen hastalık olan spondylolistezis omurganın birinin diğerinin üstüne kayması olayıdır.

Belimizdeki omurların kayması sonucu görülen spondylolistezis, omurların arasında disklerin ve faset eklemlerin defekt olmasıyla beraber karşımıza çıkan bir hastalıktır. Faset eklem vertebranın kaymasını engellemeye çalışan bir fonksiyondur. Eğer faset eklemde defekt olursa omurgayı tutamaz ve omurga kayar.

Spondylolistezise yani bel kaymasına sebep olan başlıca sebeplerden biri çok fazla ağır yük kaldırmaktır. Ağır yük kaldırmanız fıtığa yol açabileceği gibi spondylolistezise de sebep olabilir. Bu yüzden uzmanlar çok fazla ve sürekli ağır yük kaldırmamanız gerektiğini daima vurguluyor.

Spondylolistezise sebep olan diğer nedenler ise parsta doğuştan defekt olması, kırık nedeni ile parsta anormallik olması, tümörler ve faset eklemde ve parsta dejenaratif değişiklikler olması spondylolistezise yani bel kaymasına sebep olan sebeplerdir.

Spondylolisteziste (Bel Kaymasında) Görülen Belirtiler Nelerdir?

  Spondylolistezis yani bel kayması olan hastalarda çoğunlukla hiçbir şikâyet yoktur fakat şekil bozukluğu nedeniyle doktora başvurduklarında bu durumla karşı karşıya kalabilirler.

Bel ağrısı disk kapsülünün gerilmesine veya faset ve kasların gerilmesine bağlı olarak bel ağrısı görülebilir. Bel ağrısı genellikle spefik değildir eğer bacakta ağrıyorsa o tarafta daha fazladır. Bacak ağrısı görülüyorsa eğer kalçanın arkasından gelen siyatik sinirin bel bölgesindeki sinir köklerin bası altında kalmasıyla görülür ve ağrı kalçadan topuğa kadar devam eder.

Spondylolistezisin diğer bir belirtisi ise karıncalanma ve kramptır. Karıncalanma genelde bacağın alt kısımlarında görülürken kramp, etkilenen sinirin etki ettiği kaslarda görülür. Genellikle bel bölgesi ve çevresinde kramp meydana gelir.

Spondylolistezis Nasıl Tedavi Edilir?

Teşhis ilk konulduğu zaman ilk başta istirahat edin daha sonra yavaş yavaş doktorunuzun size önerdiği egzersizleri uygulayın. Doktorunuz size ağrı kesici önerebilir. Ağrı kesici ilaçlar belli aralıklarla devamlı alınmalıdır.

Fizik tedavi bel kayması olan hastalarda tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Fizyoterapist ile görüşüp hangi egzersizleri uygulayacağınızı öğrenebilirsiniz. Bazı hastalarda anti emfulamatuvar ilaçlar kullanarak rahatlayabilir. Ancak sinir basısı varsa anti emfulamatuvar ilaçlar etkili olmayabilir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir