Spinal stenoz diğer bir adıyla spinal darlık, omurilik ve sinir köklerinde meydana gelen sıkışma ve daralmadır. Sık sık görülen bu rahatsızlık, kramp, ağrı, uyuşma gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bu belirtiler özellikler; kol, bacak, omuz, boyun ve belde meydana gelir ve ağrı, uyuşma durumları daha çok buralarda hissedilmektedir.
Spinal stenoz genel olarak aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak oluşan bir durumdur. Bu aşınma ve yıpranmanın yanı sıra omurgalar arasında bulunan disklerde şişkinlik ya da kopma sonucu bir parçanın sinirlere baskı yapması da söz konusu olabilmektedir. Birçok kişinin ihmal ettiği bir rahatsızlık olan spinal stenoz, kısa süreli yürüyüşlerde dahi büyük ağrılara neden olabilmektedir. Bu ağrılar hafif olarak başlar ve git gide şiddetlenir.
Spinal Stenoz Kimlerde Görülür?
Tıbbi olarak spinal stenoz olarak bilinen spinal darlık özellikle kadınlarda, 50 yaşını geçen kimselerde, paget hastalığı olanlarda, spinal tümör, osteoartrit hastalarında, önceden omurga yarası ve omurgaya bağlı ameliyat geçiren kimselerde, doğuştan spinal kanalı dar olan kimselerde daha sık görülmektedir.
Spinal Stenoz Tedavisi
Spinal stenoz hastaları için net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat spinal stenoz tedavisi olacak kişilere ilk aşamada ilaç ve egzersiz programı daha sonraki aşamalarda ise ameliyatla müdahale edilmektedir.
Tedaviye başlanması için her şeyden önce doğru teşhis yapılması son derece önemlidir. Doğru teşhis konulduktan sonra hastada bulunan bulgulara ve hastalığın ne kadar ilerlediğine göre tedaviye başlanmalıdır. Genel olarak egzersiz tedavisi, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi yöntemlerle tedaviye başlanmaktadır. Cerrahi ameliyatlar ise her hastada uygulanmayan bir yöntemdir. İlaç tedavisinden sonra gerekli görüldüğü takdirde ameliyatla tedavi söz konusu olabilmektedir.
Ameliyat dışında kalan tüm tedavi yöntemlerini kullanan fakat yine de şikâyetleri azalmayan, ciddi seviyede sinir baskısı bulunan kişilere cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi operasyon, diğer yöntemlere göre çok daha kısada sonuç alınmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte bazı riskler taşımaktadır. Omurilik dokularında yırtılma, sinir kökü yaralanmaları, beyinde pıhtı oluşumu veya kesin sonuç alınamaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Spinal stenoz ameliyatı bundan dolayı az tercih edilen bir yöntemdir.