SMA hastalığı olarak bilinen Spinal Muskuler Atrofi genel olarak küçük yaşlarda kendisini gösteren bir hastalık çeşididir. Bu hastalık sinir hücresinde meydana gelir ve ilk olarak bireylerin yaşam kalitesini azaltırken daha sonra ölüm gibi kötü sonuçlarada ortam hazırlayabilmektedir. Bu hastalığın genel olarak çocuklarda kendisini gösterdiği bilinmekte ve çocuklarda bulantı, yutkunmada zorluk çekme ve oturmada rahat hareket edememe gibi belirtileri görülmektedir. Bu şekilde bakıldığı zaman genel itibariyle çocuklarda görülmesi ve belirli bir tedavi yönteminin olmaması çok büyük sorunlara ortam hazırlamaktadır.
SMA Hastalığı Kimlerde Görülür?
Hastalığın genel olarak bebeklerde görüldüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca bu hastalık incelendiğinde hastalığın kişilerde belirli evrelerinin olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu hastalığın 3 evresi bulunmakta ve özellikle SMA Tip 1 diye bilinen evrenin oldukça riskli bir evre olduğu bilinmektedir. Yüksek risk riski taşıyan bu aşamada sinir hücrelerinde meydana gelen aşınma artmakta ve zarar engellenemez bir aşamaya gelmektedir. Genel olarak bu hastalıktan şüphelenen anneler veya doktorlar belirli belirtileri gözlemleyerek bu hastalığın tanısını koyabilmektedirler. Günümüzde bu hastalığa çocukların çok sık maruz kaldığı hatta her 40 çocuktan birinin bu hastalığa düştüğü bilinmektedir. Bu durumun yalnızca anne ve babanın genleri ile alakalı olmadığı ayrıca taşıyıcılık olarak da bebeğin bu hastalığa maruz kaldığı gözlemlenebilmektedir.
SMA Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Yapılan araştırmaların sonucunda 4 farklı tipte SMA hastalığının mevcut bulunduğu ve her aşamanın kişiye farklı noktalarda zarar verdiği gözlemlenmektedir. SMA tip 1 olarak bilinen aşamada bebekler veya bu hastalığa maruz kalanlar bağımsız bir biçimde oturamazlar ve kafalarının sabit bir biçimde kendi istemleriyle tutamazlar. Yapılan açıklamalara göre en tehlikeli aşamanın bu olduğu bilinmektedir. Bir diğeri olan SMA Tip 2 bu aşama bir öncekine göre daha kontrollü olsa da bu hastalığa maruz kalanlar yatış pozisyonundan kalkma pozisyonuna tek başlarına geçemezler. Bakıldığı zaman aslında bu da oldukça riskli bir durumdur. SMA Tip 3 aşaması çok daha iyi bir aşamadır çünkü bu aşamada hasta olan kişi ayağa kalkıp rahatça yürüyebilmektedir. Son olarak SMA Tip 4 aşaması genel olarak daha çok büyüklerde görülen bir aşama olarak bilinmektedir. Bu aşamada yetişkinlerin kol ve bacaklarında ki zayıflıklar dikkat çekici olur bu şekilde hastalık kendisini göstermektedir. Bu hastalığın Türkiye de adı Gevşek Bebek Sendromu olarak geçmektedir. Genel olarak günümüzde oldukça fazla yaşanan hastalık türlerinden biri olarak bilinmektedir.