Hastalıklar

Sırt (Torakal) Fıtığı Nedir?

Sırt fıtığı, tıp dilinde torakal disk hernisi olarak adlandırılan nadir olan görülen bir hastalıktır. Sırt bölgesindeki omurilik kanalı, boyun ve bel bölgesine göre daha dardır. Bu nedenle sırt bölgesinde oluşan bir fıtık,  ne kadar küçük olursa olsun hastayı çok fazla rahatsız eder. Sırt fıtığında belirtiler hemen ortaya çıkar ve zaman geçirilmeden tedaviye başlanılması gerekir.
Sırt fıtığı, torakal omurga denilen ve 12 omurdan oluşan bölümde görülür. Bu omurgada bulunan disklerin özelliğini kaybetmesi sonucu fıtık oluşur.

Sırt (Torakal) Fıtığı Neden Olur?

Hastalarda sırt fıtığı, en çok torakal omurgada T8 denilen omurların 11. ve 12. seviyelerinde görülür. Bunun nedeni ise bu bölümün altta yer alması ve daha hareketli olması ile arka elemanlarının daha zayıf olmasından kaynaklanır. Omurlar arasından çıkan sinirler, göğüs kafesine doğru yayılır ve fıtıklaşan diskin basısına bağlı olarak kaburgalarda şiddetli ağrılar ve yanmalar görülür.
Sırt fıtığında kireçlenme riski daha fazla görülür. Torakal bölümde kan dolaşımı çok önemlidir ve burada meydana gelebilecek iskemik hasara bağlı oluşan dolaşım bozukluğu, omurilikte çok ciddi işlev kaybına neden olan belirtiler ortaya çıkar.

Sırt (Torakal) Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

İçinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurilik kanalı, üst üste dizilmiş kemiklerden oluşan uzun ve dar bir borudur. Belli bir çapta olan bu kanalda fıtık nedeniyle sırt bölgesinden meydana gelen bir daralma, kanal içindeki omuriliği ve sinirleri sıkıştırdığı için ciddi ağrılara sebep olabilir. Bunun dışında;

  • Kol, boyun ve sırtta ağrılar ve uyuşma ve karıncalanma,
  • Yürüme bozukluğu ve yürürken birden zorunlu oturma isteği,
  • İdrar ya da büyük tuvaletinde kontrol bozukluğu,
  • Kollarda ve bacaklarda hissizleşme ve güçsüzlük,
  • Cinsel fonksiyonlarda bozukluk gibi çeşitli problemlere neden olabilir. Hatta ileri sırt fıtıklarında bacaklarda felce kadar gidebilecek hissiyat ve kuvvet kaybı, bacaklarda kaslarda incelme ve zamanla erime görülebilir.

Sırt fıtığı tanısı konulabilmesi için, fiziki ve nörolojik muayene, torakal MR gereklidir. Çok fazla ve uzun süreli ağrı şikayetleri bulunan ve ileri yaştaki hastalarda tomografi istenebilir.

Kanal Darlığı (Dejeneratif Hastalıkları) Nedir?

Tıbbi adı ‘’Spinal stenozis’’ olan kanal darlığı, bel ya da boyun omurgalarında görülür. Omurların içerisinde bulunan omurga eklemlerinde oluşan büyüme sonucu omurilik kanalının daralması ile sinir basılarının ortaya çıkması durumudur. En çok L4-5 seviyelerinde görülen bir durumdur.

Kanal Darlığı (Dejeneratif Hastalıkları) Nedenleri Nelerdir?

Dejeneratif ve edinsel olarak iki türü görülür.

Dejeneratif  Durumlar: Yaşlanma ve sekonder değişiklikler en önemli kanal darlığı sebebidir. Kireçlenme ve romatizmal hastalıklar sonucu faset eklemleri ve diskler etkilenerek; omurilik kanalının daralmasına neden olur.

Kanal (Dejeneratif Hastalıklar) Darlığı Belirtileri

Başlangıçta herhangi bir belirti vermeyebilir. Zaman geçtikçe omuriliğe ve sinir köklerine bası artıkça belirtiler gözlenir. Başlıca belirtileri;

  • Bacak ve bel ağrısı,
  • Ayaklarda ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, güç kaybı,
  • Yürümede bozukluk,
  • Daha ileri durumlarda idrar kaçırma, cinsel isteksizlik ve bacaklarda felç görülebilir.

​​Kanal (Dejeneratif Hastalıklar) Darlığı Tanısı

Kanal darlığı tanısı konulması fiziki ve nörolojik muayene birlikte röntgen, MR ve tomografi sonuçları da değerlendirmek, doğru tanı için önemlidir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir