Koşucu bacağı olarak da bilinen shin splints genellikle sert olan zeminlerde spor yapmaktan kaynaklanır. Bacağın ön ve iç kısımlarında yaşanan ağrılar nedeni ile hastaneye başvuran kişileri çoğu bu tanı ile karşılaşmaktadır. Genellikle aktif spor yapan kişilerde bu rahatsızlık daha sık görüldüğü için ismine koşucu bacağı da denmektedir.
Kronikleşmesi söz konusu olmasa da shin splints koşucu kişilerde sık rastlanır. Aslında ana sebep kemik zarının iltihabı olsa da benzer belirtiler göstermeyebilir. Genel ağrı şikayetleri ile baş gösteren bu rahatsızlık eğer önlem alınmaz ise cerrahi müdahale gerektirebilir. Ayrıca koşucuların ve sporcuların taktığı dizlikler ve sıkı spor çorapları ağrıları tetikleyen etkenlerdir.
Shin Splints Nedenleri Nedir?
Ayak bileği ve ayak parmakları aşağı doğru bükülmede hastayı zorlar ve şiddetli ağrılara neden olur. Genellikle hastalar buna bağlı bacaklarının iç tarafında da keskin ve sık yaşanan ağrılardan şikayetçidir. Genel olarak Shin splints hastalığının başlıca nedenleri şöyledir,
- Ayağa uygun olmayan sert tabanlı ayakkabıların seçimi ve bu ayakkabılar ile uzun yürüyüşler ya da spor yapma eğilimi,
- Ayakta doğuştan ya da sonradan oluşan anatomik bozukluklar ve deformasyonlar,
- Koşu ve spor esnasında kişiyi zorlayan yanlış tekniklerin uygulanması,
- Spor yapmaya ve koşuya uygun olmayan pürüzlü ya da sert zeminlerde vakit geçirmek,
Bunlar Shin splints hastalığının en temel nedenlerindendir. Bu nedenlere bağlı ağrı şikayetleri tedavi edilmediği sürece artar ve kişiyi zorlar. Ayrıca göz ardı edilen ve tedavisi yapılmayan Shin splints rahatsızlıkları ileri seviyeye ulaştığında farklı cerrahi müdahaleler gerektirir.
Shin Splints Hastalığının Tedavisi
Bu hastalık için en sık kullanılan tedavi şekli rehabilitasyon olmaktadır ve buz uygulaması ağrıların azalmasına yardımcı olur. En iyi sonuçları almak için 15 ya da 20 dakika kadar soğuk uygulanması önerilir. Bu yavaş süren bir tedavi şeklidir ve genellikle 2 ayı geçmez. Ayrıca spor aktivitelerine bu süreçte ara verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hastanın ciddi ağrı şikayetleri var ise iltihaplanmanın seviyesi belirlenerek ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilerden sonra birkaç ay ağır sporların yapılması önerilmez. Bazı açma germe hareketleri ile fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir ve hasta bu tedavilerden sonra genellikle normal yaşantısına döner.