Ses terapisi ile fiziksel ve zihinsel kaynaklı sorunları tedavi etmek amacıyla içinde sesin kullanıldığı bir dizi tedaviye verilen genel tanımdır. Bu yöntemlerden biri ise, kişinin stres ve kas gerilimi gibi olaylara karşı müzik dinlemesini de kapsayan müzik terapisidir. Geri kalan tüm fiziksel ve zihinsel sorunları iyileştirmek amacıyla ses dalgası titreşimlerinden faydalanılmaktadır.
Genellikle bu terapi uygulaması tüm hayatın, insan vücudu da dahil titreşim içinde olduğu mantığına dayanmaktadır. Bir kimsenin sağlıklı tınlaşım frekansının dengesi sarsıldığında, fiziksel ve duygusal sağlık bu durumdan fazlası ile etkilenmektedir. Ses dalgalarıyla tedavinin bu sağlıklı dengeyi vücuda geri kazandırıldığı inancı bulunmaktadır. İyileştirme yöntemi faydalı sesin etkilenen noktaya gönderilmesiyle uygulanmaktadır. İyileşmeyi sağlayan ses çeşitli şekillerde ve müzik aletleri kullanılarak ta üretilmektedir.
Ses Terapisinin Genel Amaçları
Ses terapisi bir durumu iyileştirmek için enerjiyi dengeleme üzerine odaklanır. Bu terapiyi savunanlar ses terapisinin stres, anksiyete, yüksek tansiyon, depresyon ve otizm gibi durumları etkili şekilde iyileştirdiğini iddia etmektedir.
Alzheimer hastaları için tekdüze tonlama ve armonik tonlama kullanılmaktadır. Ses terapisinin bu biçiminin hafıza fonksiyonlarına yardımcı olduğu söylenmektedir. Bazı araştırmacılar müzik hafızasının diğer hafıza türlerinden daha uzun ömürlü olduğunu düşünmektedir çünkü müzik beynin pek çok bölümünü meşgul eder. Ses terapisinin genel amaçları bu şekildedir.
Ses Terapisi Teknikleri
Yankılanan Ses Terapisi: Ses titreşimlerinin yüz bölümündeki kemiklere taşınıp ses telleri arasındaki etkiyi en aza indirmeyi amaçlayan yöntemdir. Bu terapi yöntemi lezyonlar, paralizi ve kas gerilimi gibi ses hastalıklarında fayda sağlamaktadır.
Yardımcı Fonksiyon Egzersizleri: Laringeal kasları belirli devinimlerle çalıştırmayı hedefleyen bu yöntem hiperfonksiyonel ve hipofonksiyonel ses hastalıklarında fayda sağlamaktadır.
Lee Silverman Ses Terapisi: Parkinson hastalarındaki ses ve konuşma sorunlarının iyileştirilmesine yönelik uygulanan bu terapi hastalık sürecinde meydana gelen kısık ve güçsüz ses kalitesiyle hızlı ve zor konuşma şeklini amaçlamaktadır. Terapi yüksek ses kullanımı ile ses tellerinin güçlü şekilde kapanmasını sağlamaktadır. Yoğun ve aralıksız biçimde uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.