Servikal Burkulmalar
Servikal omurga ya da boynunuz, vücudunuzun diğer kısımlarından çok daha az kararlı olduğu ve geniş bir hareket kabiliyetine sahip olduğu için özellikle yaralanmalara karşı hassastır. Boyun gerginliği yaralanmaları, boynu destekleyen kas ve tendonların normal sınırlarının ötesine geçtiğinde ortaya çıkar. Boyun burkulmaları, eklemler, bağlar, sinirler veya kıkırdak yaralandığında veya hasar gördüğünde ortaya çıkar. Boyun bölgesindeki yumuşak dokunun yırtılması veya gerilmesi, her iki tür yaralanmaya neden olur – suşlar ve burkulmalar.
Servikal burkulmaların en yaygın nedenlerinden biri, kamçılamadır. Baş ve boyun, normal aralığının ötesinde ve geriye doğru uzandığı zaman kamçı çarpması oluşur. Çoğu kaza nedeniyle araba kazaları sorumludur. Bir araba kazası sırasında emniyet kemeri olan bir araba koltuğuna bağlanmış bir insan düşünün. Çarpma anında, kafa ileri veya geri hareket edecek veya bir taraftan diğerine zıpkınla sonuçlanacak. Servikal burkulmalar da, etkinin kuvveti başın üst kısmına geldiğinde ve boynun doğal olarak dönmesine veya sıkışmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Bu kazalardan başka, tekrarlayan faaliyetler gerçekleştiren kişiler de boyun ağrısına ve yaralanmaya eğilimlidir. Bu, bir saati saatlerce bilgisayar kullanmak için boynu germek veya omuz ile boyun arasında sıkışmış bir telefonla gün geçirmek gibi etkinlikleri içerebilir. Kötü duruş ve uyku alışkanlıkları da kronik servikal yakınmalara yol açabilir.
Servikal burkulmanın ilk belirtisi ağrıdır. Bir kazadan sonra, ağrı hemen görünebilir veya birkaç saat veya gün sonra bile görünebilir. Servikal ağrı, herhangi bir aktivite sırasında ağırlaşır ve dinlenirken veya uyurken azalır. Diğer semptomlar şişlik, sertlik ve kısıtlı hareket aralığını içerir. Uyuşma veya karıncalanma, kafa karışıklığı, güçsüzlük, baş dönmesi, nefes alma veya yutma güçlüğü gibi belirtilerle karşılaşırsanız derhal doktorunuza başvurun.
Servikal ağrınız bir kazayla sonuçlanıyorsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza veya acil servisinize başvurmalısınız. Boyun ağrısı, herhangi bir yaralanma olmadan aniden ortaya çıkarsa, hemen tıbbi bakım gereklidir. Bir servikal burkulma veya zorlanma teşhisi için, doktorunuz ayrıntılı bir fizik muayene yapacak ve ayrıca x-ışınları, BT taramaları veya MRI gibi testler gerektirebilir.
Tedavi
Servikal ağrının çoğu evde iyi bir öz bakım ile tedavi edilebilirken, belirtilerinizin farkında olmak ve birkaç gün içinde ağrı kesilmezse doktora başvurmak önemlidir. Ağrının hafif olduğu orta derecedeyse, yatak istirahati ve servikal yakanın kullanımı hızlı bir iyileşme için yeterli olabilir. NSAID’ler veya ağrı kesiciler ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Devam eden sertlik veya hareketinizin bozulması durumunda doktorunuz kas gevşetici reçete edebilir. Uyurken, boynu nötr pozisyonda tutmak için küçük bir yastık kullanın ve yaralanmaların iyileşmesi sırasında yorucu egzersiz veya fiziksel emeğin herhangi bir formundan kaçının. Servikal burkulma için diğer çareler şunlardır:
Kasları gevşetmek ve iltihaplanmayı azaltmak için etkilenen bölgenin alternatif buzlanma ve ısıtması.
Boyun kaslarını güçlendirmeye ve hareket aralığını iyileştirmeye yardımcı olan fizyoterapi ve egzersizler. Masaj terapisi ve ultrason tedavileri de en iyi sonuç için fizyoterapi egzersizleri ile birleştirilir.
Kortikosteroid enjeksiyonları veya şiddetli ağrı ve hareketsizlik durumlarında TENS (transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu) makinesinin kullanılması gerekebilir.
Şiddetli boyun yaralanması vakalarında çekiş veya immobilizasyon gerekli olabilir.
Uygun postür ve boyun güçlendirme egzersizleri hakkında hasta eğitimi, boyun ağrısını önlemeye ve omurganın sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.