Hastalıklar

Serebral Palsi

Serebral Palsi beyin felci olarak bilinir. Bu hastalık hali beyin fonksiyonlarının kalıcı şekilde zarar görmesi şeklinde ortaya çıkar. Genel olarak bebeklik ya da çocukluk dönemlerinin başlarında meydana gelmektedir. Hastalık halinde vücutta bulunan kaslar olumsuz olarak etkilenmektedir.

Hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte genellikle durum daha da kötüye gitmemektedir. Bu hastalık çoğunlukla beyinde kas hareketlerini düzenleyen kısımdaki anormal durumdan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın etkilerinin doğuştan geldiği belirtilmektedir. Fakat fark edilmesi biraz uzun zaman alabilmektedir.

Meydana gelen birçok Serebral Palsi hastalığının nedeni tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalara göre bin kişide ortalama iki ya da üç kişide bu hastalık görülmektedir.

Serebral Palsi Hangi Durumlarda Daha Sık Görülür?

Serebral Palsi hastalığının daha yaygın görüldüğü hallere bakıldığında bunların başında prematüre doğumlar gelmektedir. Bin gramın altında doğan çocuklar bu hastalık bakımından yüksek risk altındadır. Hamilelik süresince ilaç kullanan ya da madde bağımlısı olan anne adaylarının da bebeklerinde Serebral Palsi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra bazı virüsler, beyin kanaması, doğum esnasında ortaya çıkan bazı komplikasyonlar, enfeksiyon ve doğum süresince görülen bazı haller hastalığın görülme olasılığını artırmaktadır.

Serebral Palsi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Beyin felci yani Serebral Palsi hastalığı genellikle çocuklarda ilk üç yaşına kadar görülmektedir. Bundan dolayı şikâyetleri olan bebekler doğumdan önce ya da sonra kontrol altında tutulmaktadır.

Serebral Palsi belirtileri incelendiğinden çoğunlukla iki aylık bebeklerde sosyal gülme olmamaktadır. Bu bebekler çok ağlamakta, sürekli huzursuz olmakta ve çok zor sakinleşmektedir. Aynı zamanda bebekler doğumdan sonraki süreçte emme ve yutkunma zorluğu da çekmektedir.

Bebeklerde görülen hastalık belirtileri kaç aylık olduklarına göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin bebek dört aylık olduğunda baş kontrolü olmamaktadır. Beş aylık hasta bebeklerde nesneleri tüm eliyle kavrayamama sorunu görülür. Serebral Palsi olan dokuz aylık bebekler desteksiz şekilde oturamamaktadır. On aylık olduklarında parmakla işaret etme özellikleri olmaz. Bir yaşına geldiklerinde ise emekleyememe sorunu ortaya çıkar. Bebek on sekiz aylık olduğunda bağımsız şekilde yürüyemez hale gelir. Bunların yanı sıra bebeklik anında itibaren denge ve koordinasyon bozukluğu, ayakta durması için destek verildiğinde bacakların çapraz olması, ellerini zor kullanması ve sert bacaklara sahip olması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Serebral Palsi Çeşitleri

Serebral Palsi hastalığı ortalama dört çeşitte ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi spastik tiptir. Bu tür hastalarda pasif harekete direnç ya da kas sertliği görülmektedir. Bu da hastaların zor hareket etmesine yol açmaktadır. Spastik tip Serebral Palsi hastalığının en yaygın tipi olarak bilinmektedir.

Hastalığın diğer tipleri ise atetoid tip, ataksik tip ve karma tip olarak bilinir. Bunlar içerisinde Ataksik tip Serebral Palsi hastaları vücut ve hareket dengelerini korumakta güçlük çekmektedir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir