Serebral palsi yani diğer adı ile beyin felci ülkemizde her bin bebekten birinde görülmekte ve beyin hasarına sebep olmaktadır. Özellikle erken doğan bebekler risk grubunda yer almakta ve hastalık kaslarda hareket kısıtlamasına yol açmaktadır. Hastalığın kesin tedavisi tam olarak mümkün olmamakla birlikte erken dönemde teşhis edildiğinde önemli ölçüde
iyileşme sağlanmaktadır. Bu hastalık genellikle hamilelikte, doğum esnasında ya da yeni doğan döneminde gelişmektedir.
Serebral Palsi Nedenleri
Hamilelikle görülen serebral palsi nedenleri incelendiğinde annede görülen enfeksiyonların bebeğe ulaşması, bebeğin anne rahminde olduğu esnada gelişen beyin kanamaları ve damar tıkanıklıkları bu nedenlerden bazılarıdır. En sık görülen nedene bakıldığında ise doğum sırasında bebeğin yeteri kadar oksijen alamamasından
dolayı serebral palsi olduğu anlaşılmaktadır.
Serebral Palsi Nasıl Tedavi Edilir?
Serebral palsi tedavisi için öncelikle hastalığa yol açan nedenler incelenmektedir. Bu nedenler ve bulgular hafifletilerek çocuğun günlük yaşama mümkün olduğunca fazla dâhil edilmesi için çaba gösterilir. Her hastada ortaya çıkan seviye farklı olabildiğinden dolayı buna bağlı olarak uygulanacak tedaviler de değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı doğru tedaviyi seçmek ve uygulamak önem taşımaktadır.
Hasta için hangi tedavinin en uygun olduğuna fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından karar verilmektedir. Bunun neticesinde hasta takibe alınmakta ve gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Çocuklar için rehabilitasyon programı belirlenirken fonksiyonel durumu ve yaşı göz önüne alınmaktadır. Bu kapsamda genellikle konuşma ve yutma terapisi, fizyoterapi, özel eğitim uygulamaları, iş ve uğraşı terapisi, farmakoloji uygulamalar, ortez ve protez uygulamaları ve cerrahi uygulamalar yapılmaktadır. Farmakoloji uygulamaları medikal tedaviler ve toksin uygulamaları kapsamaktadır.
Serebral Palsi Ve Tedavisi
Serebral palsi tedavi programları içerisinde olmazsa olmaz uygulamalardan biri toksin uygulamaları olarak bilinmektedir. Buna göre bebek yirmi aylık ve on kilogram olduktan sonra periyodik şekilde bu uygulamaya başlanmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programına geçilmelidir. Bu tedavi şekli genel olarak ergenlik dönemine kadar devam ettirilmektedir. Bu dönemden sonra ise cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. En doğru tedavi şekli için hekim kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.