Hastalıklar

Romatoid Artrit

Kelime anlamı olarak artrit eklem iltihabı manasına gelmektedir. Romatoid Artrit ise iltihaplı romatizma olarak tanımlanmaktadır. Bu romatizma genel olarak altı haftadan daha uzun sürmektedir. Özellikle el bileği, ayak bileği, dirsek ve el eklemlerinde yaygın şekilde görülen bu hastalık bulunduğu eklemde sakatlığa yol açmaktadır.

Romatoid Artrit dünya çapında en fazla görülen eklem romatizmaları içerisinde ilk sırada gelmektedir. Meydana gelmesiyle birlikte eklemi ciddi şekilde tahrip etmekte ve şekil bozukluğuna sebep olmaktadır. Genellikle iltihaplı romatizma yirmi ile kırk yaşının arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir. Erkeklerde görülme yaşı ise değişkenlik göstermektedir. Bu romatizma türü çoğunlukla el ve ayak bileklerini tutmakta, eğer doğru şekilde ve zamanda tedavi edilmezse sakatlığa yol açabilmektedir.

Romatoid Artrit Hastalığı

Romatoid Artrit ileri evrelerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemekte ve olumsuz hale getirmektedir. Bu hastalığa sahip bazı hastaların bir süre sonra bir bardak bile tutamaz hale geldikleri belirtilmektedir. Hastalık yapı itibariyle kronik bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda tekrarlayabilen iltihaplar ile eklem kapsülü de sıklıkla görülmektedir. Bu yönüyle tüm eklemleri tutabilme olasılığının olduğu bilinmektedir.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yedi yüz elli binden fazla Romatoid Artrit hastası bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminin yanlış ya da aşırı cevap vermesinden kaynaklanan bu hastalık eklem dokularını yabancı doku zanneder ve buna karşı antikor geliştirir. Bu durumun nedeni ise henüz tam olarak bilinememektedir.

Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Romatoid Artrit belirtileri ekleme ait ve eklem dışı belirtiler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ekleme ait belirtilere bakıldığında bunlar içerisinde eklemde şişlik, ağrı, ilgili bölgede sıcaklığın artması, eklem hareketinin kısıtlanması ve tutukluk gibi belirtiler görülür. Genellikle hastalar sabah uyandıklarında ya da uzun süre hareketsiz kaldıklarında o bölgedeki eklemlerinde geçici süreyle katılık hissederler.

Eklem dışı Romatoid Artrit belirtileri incelendiğinde ise göze ilk çarpan belirtiler kilo kaybı, ateş ve halsizliktir. Bunlara ek olarak hastalarda yorgunluk ve anemi de görülmektedir. Hastaların yaklaşık dörtte birlik kısmında başta dirsek ve el üstü olmak üzere ağrısız yumrular da ortaya çıkmaktadır. Dirsekte görülen hastalıkta dördüncü ve beşinci parmak civarlarında karıncalanma ve uyuşma olabilir.  Bazı hastalarda ise nadiren de olsa iltihaplı akciğer, kalp göz ya da kan damarları tutulması meydana gelmektedir.

Romatoid Artrit Ve Nedenleri

Bilindiği üzere bağışıklık sistemi düzgün şekilde çalıştığında vücut yabancı hücrelere karşı savaş yaparak vücudu koruma altına almaktadır. Ancak bağışıklık yani immün sistem doğru çalışmadığı anlarda ise vücut kendi içerisinde bulunan organlara ve eklemlere zarar vermeye başlamaktadır. Bu durum beyaz kan hücrelerinin eklem hücrelerine doğru hareket etmesi ile ilerler. Bunun sonucunda eklemde bulunan sıvı miktarı artar ve şişlik oluşmaya başlar. İltihaba neden olan hücreler eklemleri etkileyerek tahribata yol açarlar.

Romatoid Artrit Nasıl Olur?

Romatoid Artrit hastalığı oluşumu tam olarak bilinememektedir. Yapılan açıklamalar neticesinde bu hastalığa karşı genetik eğilimi bulunan kişilerin hastalık bakımından risk altında olduğu düşünülür. Tabi genetik yatkınlığın var olması bu hastalık kesin ortaya çıkacak demek değildir. Bu durumda sadece hastalığın görülme olasılığı daha fazladır.

Hastalık eklem içerisinde mikropsuz iltihap ile başlamaktadır. Bu iltihap sinir uçlarını uyardığından ve eklem kapsülü gerildiğinden dolayı hastalarda genellikle ağrı şikâyeti olmaktadır. Romatoid Artrit hastalığı kontrol altına alınmadığı sürece daha da ilerlemekte ve eklemleri ciddi şekilde etkisi altına almaktadır. Bundan dolayı Romatoid Artrit hastalığı için erken müdahale ciddi önem taşımaktadır. 

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir