Refleks Sempatik Distrofi ya da yeni adı ile Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) ortopedik travma ya da ortopedik cerrahi sonrasında sıklıkla görülmektedir.
Refleks Sempatik Distrofi hastalığında bacak ya da kola alınan bir darbe sonucunda ayak ve el bölgesinde şiddetli derecede ağrı meydana gelmektedir. Bu ağrı son derece şiddetlidir ve hasta o bölgeyi bir yere dokundurmaktan bile çekinir. Bu hastalıkta ağrıya yol açan travma iyileşmesine rağmen ağrı oldukça ciddi olmaktadır. Bu esnada deri kurumuş ve incelmiştir. Ayrıca şişlik de görülmektedir. En ufak bir dokunma ya da en küçük bir ısı değişikliği bile ağrıya neden olmaktadır. Özellikle hastalığın ileri evrelerine doğr hastaların parmaklarında tutulmalar meydana gelmektedir.
Refleks Sempatik Distrofi Mekanizması
Refleks Sempatik Distrofi ilk evresinde meydana gelen zedelenme nedeniyle ağrılı uyaranlar duyusal sinirler aracılığı ile merkezi sinir sistemine taşınmaktadır. Bu taşıma sonrasında ağrılı uyaranlar tetikleyici bir impulsa dönüşmekte ve injürinin bulunduğu yere sempatik uyarı göndermektedir. Başlangıç aşamasında kol ve elde zedelenme ile olay başlamaktadır.
Sempatik uyarı sebebiyle damarlarda spazm, eklemlerde hareket kaybı, ellerde şişlik gibi durumlar görülmektedir. Yaşanan mevcut ağrı, ödem ve ağrıdan meydana gelen başka bir kısır döngüye neden olmaktadır. Sonuç olarak ödem, şiddetli ağrı, elde yanma, hareket kısıtlanması, bölgesel osteoporoz, benekli ve nemli bir deri gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Refleks Sempatik Distrofi Tedavisi
Refleks Sempatik Distrofi tedavisi için erken tedavi büyük önem taşımaktadır. Tedavi süresince ağrıların azalması amacıyla ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Buna ek olarak antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler, analjezikler, antidepresan ilaçlar, kalsitonin, lökotrien inhibitörleri gibi ilaçlar birlikte ya da ayrı ayrı kullanılmaktadır.
Tedavi süresince ilaç tedavisine ek olarak fizik tedavi uygulamaları da olumlu etkiler meydana getirmektedir. Özellikle erken dönemde görülen bu hastalıkta egzersizler işe yaramaktadır. Fakat bu süreçte hipertansiyon hastalığına karşı dikkatli olunması gerekmektedir.
Refleks Sempatik Distrofi hastalığı erken tedavi edilmediğinde zaman içerisinde yayılmakta ve daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Buna ek olarak eklem kontraktürü, atrofi, fonksiyon kaybı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın erken tanı ve tedavisi için Refleks Sempatik Distrofi belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması fayda sağlamaktadır. Bu sayede hastalığa erken teşhis koyulmakta ve böylece tedavi süreci daha etkili hale gelmektedir. Tedavinin ne kadar süreceği hastalığın durumuna göre farklılık göstermektedir. Bazı hastalarda bu sürenin iki ya da üç ay olduğu belirtilmektedir.