Premenstrüel Sendrom (PMS) bilinen diğer adıyla adet gerginliği sendromu, genel itibariyle adet kanamalarının (menstrüasyon) 7 ila 10 gün öncesinde başlamakta olan, farklı belirtiler ve bulgularla kendini belli eden bir hastalıktır. Belirtilerin şekilleri ve şiddetleri hastadan hastaya değişir. Görülmekte olan belirtiler genellikle 20 yaşlarından sonra başlar. Daha sık doğum yapma veya düşük yapma gibi hormon dengelerindeki yüksek değişimlerden sonra meydana gelir. Premenstrüel Sendrom (PMS) belirtileri her ay her adet döneminden önce aynı zaman dilimlerinde gerçekleşir. Bireyler kendilerine özgü bu belirtileri gördüklerinde adet döngülerinin geldiğini ve bu sürecin bu şekilde devam edeceğini bilirler. Mevcut belirtilerde herhangi bir ağrı oluşumu vb durum varsa uzman hekimlere danışılarak tıbbı müdahale gerçekleştrilebilir. Ayrıca Premenstrüel Sendrom (PMS) tanısı konulurken kanda bulunan hormon düzeyleri kontrol edilebilir.
Premenstrüel Sendrom (PMS) Belirtileri ve Bulguları
- Karın bölgesinin alt kısımında çeşitli dolgunluk ve şişkinlik hissi meydana gelir
- Memelerde şişkinlikler, ağrılar ve hassasiyetler görülebilir
- Ayak bileklerinde farklı dozlarda şişkinlikler meydana gelebilir
- Vücutta bu döneme ait su tutulumuna bağlı gelişen 2 ila 3 kg kadar kilo artışı, menstruasyon döneminin sonrasında ise kiloda azalma meydana gelebilir
- Baş ağrısı, bel bölgesinde ağrılar, eklemlerde ve kaslarda ağrılar gerçekleşebildiği gibi bu dönemde migreni olan hastalarda migren nöbetleri de gözlemlenebilir
- Birtakım tedirginlikler, depresyon halleri, anksiyete gelişimi ve huzursuzluklar söz konusu olabilir
- Akne (sivilce) oluşumlarında artışlar yaşanabilir
- Uykusuzluk halleri meydana gelebilir
- Bireylerde zaman zaman halsizlikler, bitkinlikler olabildiği gibi kimi bireylerde veya tam tersi aşırı hareketlilik de gözlemlenebilir
- Ani sıcak basmaları gerçekleşebilir,
- Bulantı oluşumları gözlemlenebilir
- Bu dönemde kabızlık ya da tam tersi ishal meydana gelebilir
- Kimi bireylerde ağlama krizleri gerçekleşebilir
- Panik ataklar meydana gelebilir
- İntihara eğilim artışı gözlemlenebilir,
- Bu süreçte bireylerde öfke ve şiddete eğilim artabilir
Premenstrüel Sendrom (PMS) Nedenleri
Premenstrüel Sendrom (PMS) nedenleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Konu ile ilgili bazı güçlü teoriler üzerinde durulmaktadır. Ancak yapılan araştırmalarda ortaya konulan teorilerden hiçbirinin drekt Premenstrüel Sendrom (PMS) ile bağlantısı gösterilmiş değildir. Teoriler arasında aşağıdaki maddeler sayılabilir.
- Hormon düzeylerinde meydana gelen dalgalanmaların oluşu
- Bazı hormonlarda eksikliklerin yaşanması ve bu eksikliklerin bireylere belirti ve bulgu şeklinde yansıması
- Beyin yapısında bulunan bazı kimyasal maddelerde meydana gelen dalgalanmaların yaşanması
- Beslenme bozukluklarının oluşması ya da varlığı
- Kalıtımsal faktörlerin bireylerin vücudu üzerindeki etkileri
Premenstrüel Sendrom (PMS) Tedavisi
Hastalarda genel olarak Premenstrüel Sendrom (PMS) tedavisine karşı bir drenç mevcuttur.
- Bireylere tedavi sürecinde düzenli egzersiz yapmaları önerilir
- Bireylerin bu süreçte düzenli ve kaliteli bir uyku yakalamaları Premenstrüel Sendrom (PMS) şikayetlerini hafifletmektedir.
- Bireyden bireye değişmekle birlikte gerekli görülen hastalarda adet öncesi idrar söktürücü ilaçlar kullanılması önerilebilir.
- Premenstrüel Sendrom (PMS) sürecinde özellikle hassas yapıya sahip bazı bireylere psikiyatrik danışmanlık yardımcı önerilebilir. Sürecin rahat atlatılması için danışmanlık alınabileceği gibi bazen bireylerin yatıştırıcı ilaçlar kullanılması da gerekebilir.
- Premenstrüel Sendrom (PMS) sürecinde bireylerin ağrı şikayetlerine karşın ağrı kesiciler önerilebilir
- Meme ağrılarının fazla olduğu durumlarda, dar sutyen kullanılması önerilerek memeler tespit edilir.
- Premenstrüel Sendrom (PMS) tedavisi sürecinde bazı bireylerde gestagen hormonu tedavisi uygulanması başarılı sonuçlar alınmasını sağlayabilir.
Premenstrüel Sendrom (PMS) Korunması ve Alınabilecek Önlemler
- Premenstrüel Sendrom (PMS) sürecinde bireylere kafein tüketiminin, şeker kullanımının, tuz tüketiminin ve unlu gıdaların tüketiminin azaltılması önerilir. Bu azaltmaların sağlanmasıyla PMS şikayetleri olabildiğince azaltabilir.
- Bu süreçte bireylere özellikle çikolata tüketiminden kaçınmaları gerektiği bilgisi verilmelidir.
- Premenstrüel Sendrom (PMS) Hastalarına B6 vitamini ve magnezyum takviyesi verilmesi şikayetlerinin azaltılması için yararlı olabilir.
- Yapılan bazı araştırmalara göre, günlük 500 mg çuhaçiçeği yağı (primrose ail) alınması Premenstrüel Sendrom (PMS) korunması ve şikayetlerinin azaltılması için faydalı olabilmektedir.
- Bu süreçte bireylere olabildiğince stresten kaçınlmaları gerektiği bilgisi verilmelidir.
- Premenstrüel Sendrom (PMS) sürecinde ve adet dönemi yaklaşırken gerilimin azaltılması için sıcak duş alınması sağlanabilir. Sıcaklığın belirti ve bulguları azaltmada ve vücudun rahatlamasında etkisi oldukça büyüktür.
- Premenstrüel Sendrom (PMS) sürecinde, adet öncesinde hatta günlük yaşamda alkolden kaçınılması tavsiye edilir
- Premenstrüel Sendrom (PMS) döneminde meydana gelen ağrı oluşumları için ağrı gözlemlenen bölgeye sıcak su torbası presslemesi ile hot tedavi yapılması tavsiye edilmelidir.
- Meydana gelen belirtiler bireylerin normal yaşamlarını etkileyecek kadar şiddetliyse derhal uzman bir hekime başvurulmaları gerektiği bilgisi verilmelidir.
NOT: İçerik bilgi amaçlı olup yalnızca bu bilgilere bakılarak kesinlikle teşhis ve tedavi uygulanmamalıdır.