HastalıklarTedaviler

Plantar Fasciitis

 Plantar fasciitis halk arasında topuk dikeni ile karıştırılan bir hastalıktır. Topuk ağrısı olarak seyredilmesinden dolayı topuk dikeni ile karıştırılmakla birlikte topuk dikeninden çok daha farklı bir hastalıktır.

Topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan doku olarak bilinen plantar fasya, ayak tabanında ki kasları saran bir dokudur. Önden arkaya doğru, ayak alt tabanından ilerleyerek topuğa yapışan bu yapı yürümeyi sağlayan ve ayak kavisini destekleyen bir yapıdır.

Ayak kavisini destekleyen ve yürümeye yardımcı olan plantar fasyada meydana gelen bu ağrı, hastalarda en sık görülen ortopedik hastalıklardan biridir. Hastalar tarafından topuk dikeni ile karıştırılan plantar fasit, özellikle sporcularda görülmekle birlikte, askerlerde de sıklıkla görülmektedir.

Plantar Fasciitis Neden Olur?

  Ayak tabanının altında olan plantar fasya günlük yaşamda yıpranmaktadır. Ayağın kavis bölgesini destekleyen bu yapı, ayakların aşırı basınca uğraması gibi nedenlerden dolayı zarar görebilir ve yıpranabilir.

Aynı zamanda plantar fasya kısmında iltihapta oluşabilmekte bu da topuk ağrısı ve topuk sertliği olarak seyretmektedir.

Plantar fasciitis bir nedenden dolayı ortaya çıkan bir hastalık olmamakla birlikte, kişilerde farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Hem tek ayakta hem de iki ayakta gelişebilen bir hastalık olmakla birlikte, genelde orta yaş kişilerde görülmektedir. Uzun süre ayakta duran kişilerde, atletlerde, askerlerde meydana gelen bu hastalık ağır spor yapan kişilerde de ortaya çıkmaktadır.

Baskı nedeniyle de ortaya çıkan bu hastalık bundan dolayı kilolu kişilerde de meydana gelebilmektedir. Hatta kilolu kişilerde plantar fasciitis oluşma ihtimali çok daha yüksektir. Kilodan kaynaklı basıncın artması nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, hamilelik döneminde de ortaya çıkabilmektedir.

Kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olmakla birlikte, düztaban olan kişilerde ve sürekli düztaban ayakkabı giyen kişilerde de ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir.

Plantar Fasciitis Tedavisi

   Tedavi yöntemlerinde ilk olarak koruyucu tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Evde yapılan egzersizler sayesinde oluşan ağrılar azalabilmektedir. Hasta bu süreçte kesinlikle uzun süre ayakta kalmamalıdır. Bununla birlikte ağrısı çok olan kişilerde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. ESWT denilen vücut dışına şok dalga tedavisi uygulanan tedavi yöntemlerinden bir diğeridir.

İlaç tedavisi, fizik tedavi yöntemleri gibi tedavi yöntemlerinden sonuç alınamaması gibi bir durum söz konusu olduğunda son seçenek cerrahi tedavi yöntemidir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kesinlikle doktorun inisiyatifine kalmıştır. Öncelikli hedef koruyucu tedavi yöntemlerinin ve fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması olmaldır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir