Hastalıklar

Osteoartrit

    Osteoartrit ya da diğer adı ile kireçlenme halk arasında yaygın olarak görülen rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. Genel olarak bu hastalık elli yaşının üstünde olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Yaşlıların yanı sıra meslekle alakalı travmalarda ya da spor yaralanmalarından sonra da Osteoartrit oluşumu gözlenmektedir. Başta kalça, diz, omurga ve el olmak üzere vücutta bulunan her türlü eklemde görülebilir.

Kireçlenme neticesinde kıkırdağın yapısında bozulmalar meydana gelmektedir. Buna ek olarak eklem kıkırdağının altında yer alan kıkırdak dokusu da bozulmaktadır. Zaman içinde kemikte oluşan büyüme ya da eklem çıkıntısı kemiğin yapısını tahrip etmekte ve hareket etme işlevini kısıtlı hale getirmektedir. Buna ek olarak ağrıya da yol açmaktadır.

Osteoartrit Kimlerde Ortaya Çıkar?

Osteoartrit yani kireçlenme ya da eklem aşınması ileri yaştaki kişilerde yaygın olarak görülmektedir. Buna göre yetmiş yaşının üzerindeki kişilere röntgen çekildiğinde bunların yaklaşık yüzde yetmişlik kısmında Osteoartrit bulgularına rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bir insanın hayatı boyunca diz bölgesinde kireçlenme geçirmesi olasılığı yaklaşık yüzde kırk altı iken kalça kireçlenmesi ihtimali ortalama yüzde yirmi beş civarında olmaktadır. Bu sayılanların yanı sıra ailesinde daha önce Osteoartrit geçirmiş olan kişiler varsa diğer aile bireylerinde de bu hastalığın görülme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle anne babada ya da kardeşlerde görülmüşse bu risk daha yüksektir. Ayrıca aşırı kilolu kişilerde, eklem yaralanması olanlarda ve eklem deformitesi görülen kişilerde Osteoartrit sıklıkla ortaya çıkmaktadır.

Osteoartrit Belirtileri Nelerdir?

Osteoartrit belirtileri çoğunlukla yavaş yavaş meydana çıkmakta ve zaman geçtikçe şiddetini artırmaktadır. En sık ve yaygın görülen şikâyet ağrı olarak bilinir. İlk aşamada hareket esnasında kişilerde hafif dereceli ağrı görülmektedir. Buna ek olarak günün ilerleyen vakitlerinde de hastalarda ağrıya rastlanmaktadır.

Ağrı haricinde kireçlenme hastalarında tutukluk da ortaya çıkmaktadır. Bu tutukluk genellikle sabahları uyanıldığında ya da uzun süre boyunca hareket etmeden kalındığında meydana gelmektedir. Tutukluğun süresi oldukça kısadır ve yaklaşık on beş dakika kadar sürmektedir.

Ağrı ve tutukluğun yanı sıra eklem hareketlerinde sınırlılık da görülmektedir. Bu durum genellikle ileri evre hastalıklar için geçerlidir. Kısıtlılık hali insanların günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Bazı hastalarda ise nadir de olsa şişme, şekil bozukluğu ve ateş gibi durumlar da yaşanır. Üzerinden zaman geçtikçe hastalık belirtileri artarak devam etmektedir.

Osteoartrit Neden Olur?

Kireçlenme nedenleri içerisinde en önemli faktör yaştır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte bu hastalığın görülme olasılığı daha da artmaktadır. Çok nadir de olsa kırk yaşından önce görülmektedir. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkmasının nedeni yaşın ilerlemesiyle kemik yapısının değişmesidir. Bu yaşlarda eklem kıkırdağı değişerek daha az dayanıklı hale gelmektedir. Özellikle kadınlarda Osteoartrit hastalığına daha sık rastlanır.

Yaş haricinde Osteoartrit nedenleri içerisinde kalıtımsal faktörler de yer almaktadır. Bunlara ek olarak yıpranma ile aşınma, kemik ve eklem üzerinde etkili olan diğer hastalıklar da kireçlenme görülme nedenler arasında sayılmaktadır.

Osteoartrit Hakkında

Osteoartrit belirtileri görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Belirtiler neticesinde doktorlar kan testi, eklem sıvısının incelenmesi ve röntgen filmi gibi uygulamalarla hastanın ve hastalığın durumu hakkında bilgi edinirler.

Genellikle yavaş bir seyir izleyen kireçlenme hastalığı için erken tanı ve teşhis önem taşımaktadır. Orta yaşından yaşlılığa doğru ilerleyen süreçte Osteoartrit hastalığına daha sık rastlanmaktadır. Omurgada meydana gelen kireçlenme genellikle bel ve boyun bölgesini tutmaktadır. Bu hastalığa yakalanma olasılığı azaltmak için hastalara düzenli olarak egzersiz yapmaları ve hareket etmeleri tavsiye edilmektedir. 

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir