Ortomoleküler tıp, hastalıklardan besin takviyeleri sayesinde gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Ortomoleküler tedavide belirleyici unsurlar; hastanın diyet kalitesi, hastanın sağlık durumu ve çevresel faktörlerdir.
Ortomoleküler tıp ile beraber yalnızca hastalığın yok edilmesi değil, optimum sağlıkta amaçlanmaktadır. Temel görüş; kişilerin besin ihtiyaçlarının genetik yapı, beslenme seviyesi ve çevresel etkilere göre değişim gösterir. Bundan dolayı herkesin besin ihtiyacı aynı değildir. Bir kişi için yararlı olan bir besin diğer bir kişi için zararlı olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre bütün hastalıklar belli oranda vitamin, aminoasit, elektrolitlerin ve yağ asitleriyle tedavi edilebilir.
Ortomoleküler tıp tedavisi sağlıklı bir diyet çerçevesinde oluşur. Kullanılan yiyeceklerden, rafine şeker ve katkı maddeleri çıkarılır. Yüksek lif içerikli yiyecekler, besleyici bütünlüğü bozulmayan yiyecekler, düşük yağlı yiyecekler genellikle tercih edilmektedir. Tedavinin ilk günlerinde yüksek miktarda vitamin takviyesi yapılmaktadır.
Ortomoleküler Tıp İle Tedavi Edilen Hastalıklar
Ortomoleküler tıp ile tedavi edilen hastalıklar oldukça fazladır. Bu hastalıklar;
- Kalp problemleri, Raynaud hastalığı
- Depresyon ve şizofreni
- Sindirim bozuklukları
- Obezite, Crohn hastalığı, Divertikülit
- Kronik yorgunluk
- Ağır metal zehirlenmesi
- Üreme bozuklukları ve kısırlık
- Yüksek kan basıncı
- Astım ve tüm solunum hastalıkları
- Egzama ve tüm cilt hastalıkları
- AIDS, Kanser, İmmün sistem problemleri tedavi edilebilen hastalıklardan bazılarıdır.
Bu hastalıkların tedavi edilebilmesi için öncelikle, kan tahlillerine bakılmaktadır.
Ortomoleküler Tıp Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortomoleküler tedavide hastaların yapılabileceği bazı yanlışlıklar sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Besin takviyelerinin yanlış yapılması veya bazı besinlerin bazı ilaçlarla karşıt etkileri söz konusu olabilir. Bundan dolayı talimatlara her zaman uyulmalıdır. Ortomoleküler pratisyenler ise hastanın kullandığı ilaçları bilmeli ve besin etkileşimi konusunda bilgilendirmelidir.
Gebelik veya gebelik şüphesi duyanlarında bazı telbiyelerde olumsuz etkileri olabilir. Bundan dolayı mutlaka doktor gözetiminde düzenli kontroller yapılmalıdır.
En çok yapılan yanlışlardan biri ise hastaların kendi takviyelerini seçmeleridir. Fakat her besin kişilerde aynı etkiyi göstermeyebilir. Bundan dolayı ortomoleküler pratisyene danışılmalıdır.
Ortomoleküler Psikiyatrik Tedavi
Ortomoleküler psikiyatrik tedavi zihinsel hastalara, rahatsızlıkları gereği en uygun besinlerin takviye edilmesi ile beyin kimyasallarını arttırmayı amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Ortomoleküler tedavinin, zihinsel hastalıklarda birçok tedavi üzerinde oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Örneğin C vitamini, depresyonun bazı süreçlerini tedavi etmekte etkilidir. C vitamini dışında beyin fonksiyonları üzerinde etkili olan besinler; tiyamin, folik asit, piridoksin, siyanokobalamin, glutamik asit, triptofandır.
Ortomoleküler Tıbbın Faydaları
Ortomoleküler pratisyenler besinin doğru bir şekilde takviye edildiği tedavileri, ilaç tedavisi, kemoterapi, ameliyat gibi tıbbi uygulamalardan daha yüksek ve faydalı bulmaktadırlar. Aşırı yüksek dozda alınan besin takviyeleri zararlı olabilse de, alopatik ilaçlara göre toksisite potansiyelleri daha düşüktür. Uygun besin takviyelerinin yanı sıra Ortomoleküler pratisyenler, takviyelerin faydalarını arttırmak için yeme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklikler tavsiye etmektedirler.