HastalıklarTedaviler

Olekranon Bursiti

Olekranon (dirsek) bursiti dirsekteki hareketli cilt ile kemik dokularının arasında normalde belirgin ve düz olmayan cildin kemik üzerinden kolay şekilde kaymasını sağlayan içi sıvı dolu olan keseye verilen isimdir.

Olekranon bursiti dirsekteki kesede şişlik ve dirsek arkasında yumuşak içi sıvı dolu hissi veren yumru şeklinde bir kitle halinde görülmektedir. Eklemlerin, kemiklerin ve tendonların birbirine sürtünerek aşınmasına engel olan keseciğin iltihaplanması ile kişiler eklemlerini kolay hareket ettiremez hale gelmektedir.

Olekranon Bursiti Nedenleri

Olekranon Bursiti genellikle dirseğini sert zemine dayayarak çalışmak zorunda olan kişilerde yaygın şekilde görülmektedir. Bunun yanı sıra dirsek bölgesine alınan ani darbeler, çarpmalar, romatizmal hastalıklar ya da sert travmalar da bu hastalığa neden olmaktadır. Hastalık iltihaplanma şeklinde meydana gelmekte ve komşu bir eklemin yaralanması, gut, enfeksiyon, Romatoid artrit gibi durumlar da hastalığın oluşumunda etkili olmaktadır.

Olekranon Bursiti Belirtileri Nelerdir?

Olekranon Bursiti belirtileri incelendiğinde eklemin sertleşmesine ek olarak o bölgede şişme, kızarıklık ve ağrı meydana gelmektedir. Genellikle hastalar ilk evrede eklem sertliği ve ağrıdan şikâyetçi olmaktadır. Bunun devamında ise bölgesel ısı artışı, şişlik ve kızarıklık görülmektedir. Hastalıklı olan bölgenin üzerine baskı yapılmadığı takdirde birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme olmaktadır.

Hastalığın görüldüğü bazı vakalarda kronik ve enfeksiyon nedeniyle akıntı ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyon durumunda doktor tarafından yapılan muayene sonrasında enfeksiyona yönelik olarak bazı testler uygulanmaktadır. Belirtilen şikâyetlerin varlığı hastalığın teşhis edilebilmesi bakımından önem taşımaktadır.

Olekranon Bursiti Ve Tedavisi

Pek çok hastalıkta olduğu gibi Olekranon Bursiti olan kişilerin de tedavi sürecinde mutlaka dinlenmeleri gerekmektedir. Hastaların özellikle dirsek kısmını zorlayan hareketlerden kaçınmaları önem taşımaktadır. Bundan dolayı kesinlikle ağır bir şey kaldırılmamalı, kollar düzenli olarak dinlendirilmelidir. Böylelikle kan dolaşımı hızlanmakta ve iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır.

Olekranon Bursiti tedavisi için cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi şeklinde iki yöntem bulunmaktadır. Cerrahi olmayan tedavide şişliğin olduğu bursit iğne yardımıyla delinir ve içerisindeki sıvı çekilir. Çekilen sıvı içerisinde mikrobiyolojik inceleme yapılır. Bu işlem enfekte olan durumlar için geçerli olup enfekte olmayan durumlarda kesenin içindeki sıvı boşaltılarak kompressif bandaj ve antiemflamatuar tedavi uygulanmaktadır. Yapılan müdahalenin ardından ilaç tedavisine başlanır ve hastaya antibiyotik, ağrı kesici ilaç verilir. Eğer bu tedaviler yanıt vermiyorsa bu durumda sıvının içine kortizon enjeksiyonu yapılır. Kortizon güçlü bir antiimflamatuar olduğundan dolayı Olekranon Bursiti hastalarının büyük çoğunluğu bundan fayda görmektedir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir