Nöropatik ağrılar bilinen diğer adıyla sinir ağrıları, vücudun santral veya periferik sinir sistemlerinin hastalığına ya da deformitelerine bağlı olarak meydana gelen ağrılardır. Nöropatik ağrılar ya da nevralji olarak da bilinen sinir ağrıları, sinirlerden sinyallerden dolayı oluşan bir deformitelerdir. Bir yaralanma sebebiyle meydana gelen yaygın ağrı tipinden daha farklı ilerleyen oluşumlardır. Vücutta genelinde hissedilen iki ağrı çeşidi vardır. Birincisi kas ve iskelet ve organ kökenli ağrılardır. Bu tip ağrılara nosiseptif ağrıar denilmektedir. İkinci ağrı tipi ise periferik sinirlerden, köklerden ( daha çok bel ve boyun ilişkili ağrılar) pleksus zedenlemesi, travma sonrası deformasyonları, omurilikler ve beyin sistemleri ile ilişkili yapılardan kaynaklı ağrılardır. Bu tip ağrılara nöropatik ağrılar denilmektedir.
Nöropatik Ağrı Nedenleri
Nöropatik ağrılar, merkezi sinir ağında bulunan sinirlerin zedelenmesiyle meydana gelmektedir. Beyin, büyük çevresel sinirler, omurilik ve omurulikten çıkan sinir kökleri ile ilgili herhangi bir deformasyon sinir ağrılarına (nöropatik ağrıya) neden olabilmektedir. Ayrıca cerrahi girişimlerin ya da travmaların sonrasında haraplanan hücrelerden salgılanan maddelerin meydana gelen ağrılar şeklinde gözlemlenebilir. Ekstremitelerin herhangi bir kısmında sinir hasarları sonrası akson boyunca ektopik uyarı meydana gelmesiyle gözlemlenen ağrılar, duyusal yolların veya sempatik sistemlerin irritasyonu ile oluşan ağrılar, inen inhibitör mekanizmasının disfonksiyonu sonucu oluşan ağrılar şeklinde gözlemlenebilir.
Nöropatik Ağrı Belirtileri
Sinir ağrılarında sıklıkla yanmalar, karıncalanmalar, iğnelenmeler, batma durumları, donma hisleri ve elektrik çarpmaları gibi çoğu zaman net, baskın ve şiddetli şekilde hissedilen kimi zaman kısmi/ bölgesel olabilen sürükleyiciliği olmayıp belirli aralıklarla zaman zaman ataklar halinde seyir gösteren, bazı durumlarda geceleri bazen ise istirahat ile kendini gösteren ağrılardır.
Nöropatik Ağrı Nedenleri
- Karpal tünel sendromu meydana gelmesi
- Kubital tünel sıkışması
- Kalça ve diz bölgelerinde meydana gelen sinir sıkışmaları
- Vücut genelinde oluşan ya da kısmi gerçekleşen sinir sıkışmalarının olması
- Zona (post-herpetik nevralji) oluşumları.
- Sinir ezilmesi, avülsiyonu, gerilmesi, kesilmesi
- Nöropatiler ( Diyabetik Polinöropatiler, Guillian Barre Sendromlaının yaşanması, Kronik nöropatiler oluşumu, Vaskülitik nöropati gözlemlenmesi v.b. )
- Trigeminal nöralji meydana gelmesi
- Diyabetik nöropati oluşumları gözlemlenmesi
- Amputasyon uygulamasını takip etmekte olan hayalet ekstremite ağrıları meydana gelmesi. (Fantom hissi yaşanması: Kesilen ekstremitelerin halen yerinde gibi hissedilmesiyle birlikte meydana gelen yanma ve karıncalanma ağrıları)
- Baş ağrıları oluşumlarının gözlemlenmesi ( Migren)
- Kök problemleri oluşumları ( Bel fıtığı görülmesi, boyun fıtıkları oluşumları, travma oluşumları )
- Kanser gelişimi görülmesi (Medulla spinalis tümörü)
- Çoklu skleroz oluşumları
- Omurilik hasarları meydana gelmesi ( Travmatik deformiteler, Multipl Skleroz oluşumları vb )
- HIV enfeksiyonlarının meydana gelmesi
- Alkolizm durumlarının görülmesi (Alkol nöropatisi)
- Diğer sinir bozuklukları
Nöropatik Ağrı Ve Nosiseptif Ağrının Beraber Görülmesi
Nöropatik ağrıların ve nosiseptif ağrılarının aynı anda görülmesi her iki ağrının birlikte görülme nedenlerindendir. Ağrı nedenleri bir arada bulunduğunda ağrı tipleri de birlikte görülebilir.
Nöropatik Ağrı Tedavisi
Nöropatik ağrıların tedavilerinde kullanılan ajanlar arasında sıklıkla antikonvülzanlar, antiaritmikler, trisiklik antidepresanlar, lokal anestezikler opioid analjezikler ve lokal anesteziklerdir. Bazı bireylerde cerrahi girişimlerde ve bölgesel sinir blokları uygulanması faydalı olmaktadır. Ayrıca TENS kullanımı, akupunktur uygulaması ve egzersizler gibi fizik tedavi yöntemleri de nöropatik ağrılarda faydalı olan sistemlerdir.
Nöropatik Ağrılarda Tens Kullanımları
Tens kullanımları yalnızca önerildiği zamanlarda ve fizyoterapistlerin yönlendirildiği şekilde kullanılmaktadır. TENS cihazları elektrofiziksel ajan olarak kullanılmakta olan tıbbi cihazlardır. Fizik tedavi ünitelerinden ağrı azalmalarına yönelik yaygın olarak kullanılmaktadır. Ev ortamlarında kullanılacağı zaman mutlaka her kullanım klavuzu kullanılmalıdır ve kullanım talimatlarına göre uygulama yapılmalıdır. TENS cihazları kısa süreli de olsa ağrı azalması sağlamaktadır ancak tedavi süreci mutlaka egzersizlerle desteklemek gerekmektedir. Tens kullanımlarından önce bilgi edinilmesi veya kullanım sonrası istenmeyen belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka sağlık uzmanlarına danışılmalıdır.