Myofasial Ağrı Sendromu yani MFA, kas romatizması olarak açıklanır. Eklem dışı romatizma olarak da tabir edilen bu hastalık iltihaplı eklem romatizmaları gibi şekil bozukluğu yapmamaktadır. Ayrıca eklemde herhangi bir harabiyete de yol açmaz. Vücutta yayılması genellikle mekanik şekilde olmaktadır. Ancak bazı hallerde bölgesel bir sorun olarak da meydana gelebilir.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre Myofasial Ağrı Sendromu kas dokusunun fonksiyonel olarak çalışmasında meydana gelen bir kusurdur. Görülen bu kusur çoğunlukla kalıcı bir bozukluğa sebep olmaz. Fakat düzgün tedavi uygulanmazda ve çok uzun sürerse hastalık nedeniyle ortaya çıkacak tahribat daha büyük olabilmektedir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi hastalık bakımından önem taşımaktadır.
Myofasial Ağrı Sendromu Nedir?
Myofasial Ağrı Sendromu bir ya da birden fazla kasta ortaya çıkan ağrı, gerginlik ve hassasiyet hislerinin görüldüğü durumdur. Genel olarak bel, boyun ve omuz bölgesinde ortaya çıkmakta ve bölgesel nitelik taşımaktadır. Hastalığın görüldüğü yaş grubu otuz ile atmış yaş arasındadır. Bu sendrom kaslar ve iskelet sisteminde görülen ağrıların en yaygın nedenlerinden biridir. Hastalığın görülme oranına bakıldığında yüzde on iki ile elli oranları arasında görülmektedir.
Myofasial Ağrı Sendromu hastalığı genel olarak başka hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Genellikle ağrının yanı sıra hastalarda uyuşma, sıkışma, karıncalanma, çekilme, spazm ve batma gibi belirtiler görülmektedir. Ancak ağrı yönünden iltihaplı romatizmaya benzediği için çoğunlukla hastalık hastalar tarafından fark edilmemektedir.
Myofasial Ağrı Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kas romatizması olan kişiler çoğunlukla vücutlarında her yerin ağrıdığını söylerler. Kemiklerinin ağrıdığı ve kendilerine hiçbir ilacın fayda etmediğini dile getirirler. Bunun yanı sıra hastalarda çabuk yorulma, sürekli olarak kendini yorgun ve halsiz hissetme gibi şikâyetler vardır. Sırtta görülen ağrılar hastanın uyumasına engel olmakta ve ilaçlar buna fayda etmemektedir. Kol ya da bacak bölgesinde sebebi bir türlü belirlenemeyen uyuşmalar meydana gelmektedir. Bu uyuşma yorgunluk ve soğuk ile birlikte daha da şiddetli hal almaktadır. Bunların yanı sıra kas romatizması olan kişiler nefes alıp verirken göğüs kısımlarında batma hissetmektedir. Ancak kardiyolog tarafından yapılan muayenede bir batmaya yönelik net bir tanı konulamadığı belirtilmektedir.
Myofasial Ağrı Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Myofasial Ağrı Sendromu nedenleri incelendiğinde en önemli nedenlerden biri genetik faktörlerdir. Daha önce ailesinde bu hastalığı geçirmiş olan kişiler varsa bu kişilerin hastalığa karşı önlem alması tavsiye edilmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra yorgunluk ve stres de hastalığın oluşumunda etkilidir.
Akut incinme ve mikro travmalar da kas romatizması nedenleri arasında yer almaktadır. Hastalığın oluşmasına yol açarak daha da artıran etkenler ise ayakta durma, oturma, bir bacağın diğerinden kısa olması, kötü baş pozisyonu, uyku anındaki postüral stresler, küçük hemipelvis, telafi edilemeyen skolyoz ve beldeki omurga eğrilinin aşırı artması olarak belirtilir.
Myofasial Ağrı Sendromu
Genel olarak bu hastalık çalışan kişilerde daha sık görülmektedir. İş hayatında telefonu baş ile omuz arasında uzun süre tutan insanlarda, uzun süre klavye kullanırken duruş bozukluğu yapanlarda, sürekli başı öne eğik şekilde çalışanlarda, ağır eşya taşıyanlarda ve buna benzer durumları yaşayan kişilerde görülmektedir.
Soğuk havadan sıcak havaya geçiş, bazı vitaminlerin eksikliği, minerallerin yetersiz olması, demir eksikliği anemisi, metabolizma ile alakalı bozukluklar kas romatizması şikâyetlerine yol açmaktadır. Myofasial Ağrı Sendromu hastalığı nedeniyle ortaya çıkan ağrıları en aza indirmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi ve düzenli egzersiz yapılarak vücudun esnek kalması tavsiye edilmektedir.