Kas ve iskelet sisteminde kronik ya da akut travması nedeniyle ortaya çıkan Myofasial Ağrı Sendromu bölgesel ağrı niteliğindedir. Kas ağrılarının en yaygın nedenlerinden biri olarak bilinen bu hastalık ağrı sebebiyle gelen hastaların yaklaşık yüzde sekseninde görülmektedir.
Genellikle her yaş grubunda ortaya çıkan Myofasial Ağrı Sendromu belirtileri diğer hastalıklar ile benzerlik göstermektedir. Boyun ve bel fıtığı, siyatik ağrısı ile daha sık karıştırılmaktadır. Yapısı itibariyle vücutta kas dokusunun olduğu her yerde bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Hastalarda genel olarak sürekli tekrar eden şiddetli ağrılar meydana gelmektedir.
Myofasial Ağrı Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Myofasial Ağrı Sendromu tedavisi için ilaç tedavisi, fizik tedavi ve tetik noktalara enjeksiyon uygulama gibi tedaviler yapılmaktadır. Bu tedavide amaç sürekli tekrar eden ağrıların giderilmesi, tam hareket açıklığının sağlanması, yeterli kas gücünün oluşturulması, kas ile ilgili uygun postürün sağlanmasıdır.
Fizik tedavi temel tedavi şekli içerisinde yer almaktadır. Öncelikle egzersiz programında şikayete yol açan duruş bozuklukları dikkatli şekilde planlanmalıdır. Aktif hareket açıklığı ve hafif germe egzersizleri yapılmalı, tutuk kastaki tetik noktasında bulunan ağrıların tetiklenmemesi amaçlanmaktadır. İstenilen fazlanın daha fazlasının elde edilebilmesi için ağrının olduğu noktaya soğuk sprey kullanılmalı ya da germe egzersizlerinin ardından sıcak uygulama yapılmalıdır. Bunlara ek olarak enterferans, ultrason, masaj, lazer gibi fizik tedavi yöntemleri, akupunktur gibi uygulamalar yararlı olmaktadır.
Myofasial Ağrı Sendromu
Genel olarak uzun süre ayakta kalan kişilerde meydana gelen Myofasial Ağrı Sendromu çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genetik faktörler, stres, kaslara ani bakı yapılması, oturma bozuklukları ve rahat olmayan koltuklar bu sendromun en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tür nedenlerle ortaya çıkan Myofasial Ağrı Sendromu için yumuşak minderler ve sırt desteği kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunların yanı sıra yanlış giyim de hastalığı tetiklemektedir. Özellikle aşırı dar olan kıyafetler ve yanlış kesilen elbiseler bunlar arasında sayılmaktadır. Buna ek olarak uzun süre hareketsiz kalmak da kasların yavaşlamasına neden olacağından kronik ağrılar görülmektedir.
Myofasial Ağrı Sendromu Ve Tedavisi
Myofasial Ağrı Sendromu tedavisi çin tercih edilen yöntemlerden biri lokal enjeksiyon tedavisi olarak bilinir. Bu tedavi şekli tetik noktalar üzerinden uygulanmakta, seanslar şeklinde birkaç kez tekrar etmektedir. Hastalık nedeniyle görülen ağrıları azaltmak için kas gevşeticiler, steroid dışı yangı önleyici ilaçlar ve analjezikler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ağrıya neden olan kötü duruş pozisyonları, depresyon, anksiyete, kasları aşırı kullanma, B6 B12 ve B1 vitamini eksikliğinin önlenmesi Myofasial Ağrı Sendromu tedavisinden elde edilecek başarı oranını artırmaktadır. Ayrıca hastaların beslenme düzenine dikkat etmesi, ağrıyı tetikleyici gıdaların vücuda alınmaması, kas yapısının daha güçlü hale gelmesi için hekim tarafından beslenme programı oluşturulması önerilmektedir.