HastalıklarTedaviler

Morton Nöroması

Morton nöroması ayak tabanı ile ilgili bir sorundur ve ilk kez 1876 yılında  tanımlanan bir hastalıktır.  Uygun tedavi ile olumlu sonuçlar alabilmektedir.

Morton Nöroması Nedir

Morton nöroması  hastalığı ayak tabanında yer alan 3 ve 4’üncü tarak kemiklerinin arasında yer alan sinir nedeniyle oluşmaktadır. Bu sinirler, parmakların his duyusundan sorumlu olduğu için ayak yapısından kaynaklanan bir sıkışma olabilir. Özellikle 40-60 yaş arasındaki kişilerde bu sorun çok görülmektedir.  Özellikle kadınlarda erkeklere göre daha da çok görülebilir.Bunun da en temel nedeni, kadınların topuklu ayakkabı ve sıkı ayakkabılardır. Masajla rahatlama olması muhtemeldir, ancak bazen daha ciddi sorunlar da olabilir.

Morton Nöroma  Belirtileri

Morton nöroma belirtileri genelde mermerde yürüme hissi gibi kendini göstermektedir. Ayrıca ağrı olması, şişlik de bazı belirtilerdendir. Şişliğe daha az rastlanmaktadır. Sert zeminde tekrar eden sıçrama hareketleri, ucu sivri ayakkabılar diğer nedenlerdendir. Sinirin kalınlaşması durumunda yeniden eski hale gelmek için öncelikle sorun kaynağı durumu yok etmek gerekir.

MR İle Tanı

Morton nöroması teşhisinin yapılması için doktora başvurulmasının ardından tanı koyulması için röntgen, ultrason ve MR gibi tekniklerle  görüntü alınmaktadır. Eğer ayrıntılı bir görüntü gerekliyse MR en uygun yöntem olacaktır.ü

Morton Nöroması Tedavi 

Morton nöroması  tedavisi  geçmeyan ağrı ve sorunlarda cerrahi uygulama ile gerçekleşebilmektedir. 3-4 tarak kemikleri arasında yaklaşık 3 cm ik bir kesi atılır ve bağlardaki kalınlaştırılan bölgedeki sinir segmentinin çıkarılması sağlanır. Bu yöntem en yaygın görülen ve en etkili sonuç veren yöntemlerdendir.

  • Cerrahi işlemler dışında bir tedavi yapılacağı zaman hastalardaki iyileşme oranı %20 civarındadır. Ancak tedavi gören hastaların yeniden aynı sorunla karşılaşmaması için geniş tabanlı ayakkabılar giymesi, ayakkabı içinde parmak hareketlerini herhangi bir şekilde kısıtlayan durumlardan kaçınmaları gerekmektedir. Ayrıca yüksek şiddetli ağrılar olması halinde ağızdan alınan  ağrı kesici ilaçlar  kullanılabilir.
  • Cerrahi tedavi yapılan kişilerde işlem gören bölgeye yük verilmeden kalkma sağlanabilir. Ayrıca dolaşma, dikişlerin alınması ile sonra normale dönecektir. Ancak doktor kontrolü dikkate alınmalıdır. Beklenmeyen etkiler olmaması için gereksiz parmak hareketlerinden uzak durmak gerekir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir