Hastalıklar

Morton Nöroma Nedir?

Ayaktaki üçüncü ve dördüncü tarak kemiklerinin kalınlaşması olarak tanımlanan morton Nöroma hastalığı 1876 yılında ortaya çıkmış ve ismini tanımlayan kişiden almıştır. Bu hastalıkta genellikle ayağın ön kısmı etkilenmekte ve ağrı görülmektedir. Kadınlarda erkeklere kıyasla sekiz ile on kat daha fazla görülen Morton Nöroma çoğunlukla kırk ile atmış arasındaki kişilerde ortaya çıkmaktadır.

Morton Nöroma kilo sorunu yaşayan kişilerde daha sık görülür. Bunun nedeni kilonun verdiği ağırlığın ayaklara binmesidir. Böylece üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasındaki yük artmakta ve basınca neden olmaktadır. Bu basınç ise sinirleri kalınlaştırarak ciddi uyarılar sonucu çeşitli şikâyetlere sebebiyet vermektedir. En önemli şikâyet ise ağrı olmaktadır.

Morton Nöroma Hakkında

Morton Nöroma hastalarında bir bilye üzerinde yürünüyormuş gibi hissedilir ve buna ek olarak ayak tabanında ciddi bir ağrı vardır. Bu hastalık iyi huylu bir tümör olarak da nitelendirilir. Ancak gerçek bir tümör değildir ve sinire bağlıdır. Ayak parmaklarına varan ve sinirin etrafını çevreleyen dokuda kalınlaşma olur. Hastalık bir nevi travma ya da aşırı basınç tahribatına karşı verilen cevap olarak da belirtilir.

Hastalık fizik tedavi uzmanlarının alanına girmektedir. Aşil tendonunun güçlenmesi sağlandığında bu hastalığın olumsuz etkileri minimum düzeye indirilmektedir. Hastalık boyunca ayağın topuk kısmı deforme olacağı için hastaların buna karşı da önlem almaları gerekmektedir.

Morton Nöroma Ve Belirtileri

Morton Nöroma belirtileri genellikle ayağın ön kısmında ortaya çıkmaktadır. Bu kısımda ağrı ve yanma en önemli belirtiler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra ayak parmaklarında kramp ve uyuşma da meydana gelmektedir. Ayağın altında sürekli bir rahatsızlık hissi görülür. Aynı zamanda ayaklarda elektriklenme ve huzursuzluk vardır.

Ayağın alt kısmı hastalığa bağlı olarak kilitlenmiş gibi olur. Hastalar ayaklarının altında bir şey varmış gibi hissederler ve rahatsız olurlar. Bunların yanı sıra Morton Nöroma hastalarında kapalı ayakkabı giyildiğinde ayak sıkışıyormuş gibi hissedilir. Ayakkabı ayaktan çıkarıldığında ise rahatlama hissi üst seviyeye çıkar. Bu hastalar aynı zamanda ayakkabı ile yürürken de sürekli ve sinir bozucu bir huzursuzluk yaşarlar.

Morton Nöroma Neden Olur?

Morton Nöroma hastalığının nedeni tam olarak bilinemese de bazı unsurlar bu hastalığın oluşumunu tetiklemektedir. Sebeplerinin başında anatomik bozukluklar gelirken buna ek olarak yanlış ayakkabı kullanımı da hastalık oluşumuna yol açmaktadır. Özellikle öne doğru sivri şekilde gelen ayakkabılar, topuklu ayakkabılar Morton Nöroma riskini artırmaktadır.

Hastalık nedenleri içerisinde sert zemin üzerinde sürekli sıçrama da yer almaktadır. Bu hareket sinirleri etkilemekte ve kalınlaşmaya sebep olmaktadır. Hastalık da sinirler ile alakalı olduğundan dolayı bu hareketlerden etkilenmekte ve ortaya çıkmaktadır. Yapılan bazı aktiviteler de Morton Nöroma hastalığı nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu nedenle özellikle sporcuların hastalık oluşumuna karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

Morton Nöroma

Morton Nöroma hastalığının oluşumunu en aza indirmek için ayakkabı tercihi doğru yapılmalıdır. Ayağın içerisinde rahat edeceği, ayağa baskı yapmayan ve içerisi yumuşak ayakkabılar tercih edilmelidir. Buna ek olarak ayakkabının içerisinde tabanlık da kullanılabilir. Özellikle spor yapan kişilerin Morton Nöroma hastalığına karşı daha dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.

Hastalığa tanı koymak için öncelikle doktor tarafından muayene yapılır ve hasta bazı işlemlere tabi tutulur. Genellikle ultrason, MR ve röntgen gibi testler istenerek bunların sonuçlarına göre kişinin Morton Nöroma hastası olup olmadığına karar verilmektedir. Morton Nöroma hastalığı belirtileri insanlar için rahatsız edici nitelik taşıdığından dolayı genellikle hastalık kolay fark edilmekte ve erken tanı koyulmaktadır. 

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir