Mobilizasyon, fizik tedavide kullanılan manuel tedavi yöntemlerinden biridir. Mobilizasyon tedavi yönteminde herhangi bir makine ya da tıbbi cihaz kullanılmaz; tamamen ellerle uygulanan bir tekniktir. Mobilizasyon, mobilizasyonu uygulayan kişini ağrısız bir şekilde, eklem fonksiyonunun tam kazanılması için ritmik ve tekrarlı bir şekilde yaptığı teknik uygulamalardır. Mobilizasyon ile eklemlerdeki ağrılar, mobilite kontrollü bir şekilde ve dereceli olarak arttırılarak azaltılır. Manuel bir tedavi yöntemi olduğu için uygulama hasta tarafından herhangi bir anda durdurulabilir. Mobilizasyon teknikleri ile vertebral kolonun tümü için ya da sadece lokal bir bölge için de uygulanabilir bir manuel tedavi tekniğidir. Dolayısıyla kullanım alanı oldukça yaygın bir tedavi yöntemidir.
Mobilizasyon Hareketleri
Mobilizasyon hareketleri ani ve sert hareketler olmamalıdır. Yavaş ve yumuşak hareketler ile mobilite arttırılması çalışılmalıdır. Uygulanan bölgede mobilizasyon gerekirse tekrarlanmalı ve hareketler uzun süreli olmalıdır. Mobilizasyon teknikleri birçok bölgede uygulanabilir. Omuz eklemleri, ayak bilekleri, diz eklemleri, el eklemleri mobilizasyon tekniklerinin en çok uygulandığı kısımlardır. Aynı zamanda fizyoterapi ile uygulanması daha verimlidir. Bu nedenle genellikle fizyolojik terapi ile birlikte uygulanarak sonuç almaya çalışılır. Mobilizasyon tekniğinin doğru bir şekilde uygulanması önemlidir. Dolayısıyla bu teknikte uzman kişiler olan fizyoterapistlerce uygulanması gerekir.
Mobilizasyon Teknikleri
İmmobilizasyonun etkilerine göre vücudumuzda bazı olumsuz durumlar ortaya çıkar. Bu olumsuz durumlar şunlardır.
- Eklemde fazla miktarda konektif doku birikir. Eklemde skar ve yapışıklık oluşabilir.
- Vücutta su kaybı yaşanabilir.
- Yağ asitlerinde beklenmedik bir artış olabilir.
- Matriks’deki yapılarda esneklik özelliği kaybolabilir.
- Kollojen dizilimler bozulabilir. Ayrıca bu yapıların birbirleriyle olan ilişkilerinde aksamalar meydana gelebilir
Mobilizasyonun Amacı
- Uygulanan bölgede internal aksaklıkları ortadan kaldırmak
- Uygulanan bölgede external bozuklukları ortadan kaldırmak
- Subluksasyonları düzenleyip yerinde olmasını sağlamak
- Ortaya çıkan yapışıklıkların giderilmesini sağlamak
- Ağrı olmadan eklemlerdeki işlevselliği sağlamak
Mobilizasyon Manuel Tedavi Yönteminde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Nörolojik işaretler, hamilelik, Rhomatoid Artrit, Hipermobilite, Malign Hastalığı, Spondylolisthesis, Osteoporozis gibi durumlara mobilizasyon tekniği uygulanırken dikkat edilmesi gerekir. Tamamen uzmanlık isteyen bir yöntem olduğu için muhakkak işin uzmanı kişiler yani fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır.