Hastalıklar

Lenf Ödem

   Lenf ödem vücut dokularında şişmeye neden olan kronik bir hastalıktır. Genelde kol ve bacaklarda oluşan lenf ödemi, vücudun herhangi bir bölümünde de oluşabilir. Lenf sisteminin düzgün çalışmadığında oluşan lenf ödemi, mümkün olduğu kadar erken teşhis edilmelidir.

Lenf Ödemi Belirtileri Nelerdir?

 Bacaklarda veya vücudun herhangi bir yerinde şişlik olarak ortaya çıkan lenf ödemi, kıyafete sığmakta zorlanabilir. Gün içinde inip tekrar şişen şişliklerden oluşan lenf ödemi, tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabilmektedir. En yaygın belirtileri ise, ciltte meydana gelen büyüme, deride oluşan kırışıklık, oluşan bölgede ağrı, normalden daha sert ve sıkı bir cilt, hareket etmede zorlanma en yaygın belirtileridir.

Lenf ödeminin 4 aşaması bulunmaktadır. İlk dönemde şişkinlik oldukça azdır. Parmak ile bastırıldığını o bölgede iz oluşmaz fakat sıvı birikiminden dolayı ağırlık hissi verebilir. İkinci dönemde, şişkinlik gözle görülür derecededir. Ödem bazen iner bazen kabarır ama bölge yüksek tutulduğunda veya basınç uygulandığında iner. Deriye basıldığında çukurluk meydana gelir ve yüksekte yatan hastalar sabah uyandıklarında şişkinliğin indiğini görebilirler. Üçüncü dönemde, ödem kısmında orta dereceli bir şişlik söz konusudur ve kendiliğinden inmez. Cilt normalden daha sert ve kalındır. Son dönemde ise, cilt oldukça serttir ve derin tabakalar dahil ödemden etkilenmiştir. Yapıda kalıcı hasar görülebilir. Dördüncü evre fil hastalığı olarakta adlandırılır. Yaralarda lenf sıvısı dışa çıkar ve ciltte yaralanmalar meydana gelir.

Lenf Ödemi Neden Oluşur?  

Lenf Ödemi, lenf sisteminde görülen bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. İki tip lenf Ödemi bulunmaktadır. Primer ve seconder lenf ödemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Primer lenf ödemi, belirgin bir nedeni bulunmamaktadır. Lenfatik yapısal bozukluklar sonucu ortaya çıkmaktadır. Kol veya bacaklarda oluşan lenfatik sistem, yeterli miktarda çalışmayabilir. Doğum sonrası, ergenlik dönemi ya da yetişkinlik döneminde ortaya çıkan primer lenf ödemi, kadınlarda daha sık görülmektedir. Genelde bacaklarda oluşan lenf ödemi, yetişkinlik döneminde ortaya çıkar.

Seconder lenf ödemi ise, lenfatik damarların enfeksiyon, travma ya da cerrahi operasyon sonrası ortaya çıkabilmektedir. Genelde erken dönemde ortaya çıkmaktadır. Lenf ödemi teşhisi için mutlaka uzman bir doktora erken dönemde muayene olunmalıdır. 

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir