Fizik tedavi ajanları

Lazer

Lazer tedavisi tıp biliminde çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Işığın aşta radyasyon olmak üzere çeşitli yöntemlerle güçlendirilmesi ile elde edilen lazer, sorunlu bölgeye uygulanarak tedavi amaçlanır. Uygulanacak bölgenin özelliği, lazere uygun  olup olmadığı, lazer uygulamasını engelleyecek organik bir hastalığın var olup olmadığı, tedavi edilecek hastalığın türü gibi pek çok parametreye bakılarak lazer tedavisine başlanır.

Lazer Ne İşe Yarar?

Tıp biliminin uzun yıllardır kullandığı lazer tedavisi pek çok rahatsızlığı düzeltmeyi hedeflemektedir. Yara iyileşmesi, kas spazmı, ağrı gibi pek çok uygulama noktası vardır. Antiinflamatuar etki göstererek inflamasyonun azaltılmasında rol oynamaktadırlar. Ayrıca vazodilatasyon etkisi ile damarların gevşetilmesi de sağlanabilmektedir. Biyostimülan etkileri sayesinde de tendonlarda kollajen fibrillerinin artmasını sağlayarak tendonların daha dayanıklı ve güçlü olmasını sağlamaktadır.

Lazer Endikasyonları

Yukarıda sayılan sebepler ve daha pek çok reaksiyonlar sayesinde lazer tedavisi uygulaması aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

  • Yara iyileşmesi: Biyostimülan etkileri sayesinde hücrelerin kendilerini yenilemesini uyararak yaraların daha hızlı ve etkili iyileşmesi sağlanır.
  • Antiinflamatuar etki: inflamasyonun azaltılması ile ağrının hafiflemesine yardımcı olurlar.
  • Yanık tedavisi: Biyostimülan özelliği sayesinde yanan dokunun kendini daha çabuk onarmasını uyaran maddeler salgılatır.
  • Ağrı hafifletilmesi, önlenmesi
  • Kas spazm tedavisi: lazer ile deride anlamlı bir sıcaklık artışı sağlanır. Bu sıcaklık sayesinde kasılan kaslar gevşer ve spazma neden olan gerginlik ortandan kaldırılır.
  • Lateral epikondilit
  • Artrit
  • Nöropatiler

Tüm bu durumlarda lazer tedavisi uygulanabilir. Ancak bu tedaviden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktora danışılmadan yapılan her tedavide zarar görme riski çok yüksektir.

Hangi Durumlarda Lazer Kullanılmaz?

Lazer ışını, etki ettiği hücrelerin büyüme ve kendilerini yenilemesini uyarır. Bu özelliği sayesinde de yara iyileşmesini etkiler. Ancak kanser ve tümör gibi hızla çoğalan hücrelerin üzerine uygulandığında bu hastalıkların ilerleme hızını arttıracağı için uzak durulması gerekmektedir. Göz ile temasından kaçınılmalıdır. Kornea, lazer ışığına oldukça hassas bir yapıdır, lazere maruz kalması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Her insandaki lazer yan etkisi birbirinden farklı olacağı için lazer tedavisine başlamadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir