Hastalıklar

Lateral Epikondilit ( Tenisçi Dirseği ) Nedir?

  Lateral Epikondilit tenisçi dirseği hastalığı olarakta bilinmektedir. Dirsekte bulunan eklemler, üç kemiğin bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir. Bu kemikler; kol kemiği, ön kol kemiği ve ulna kemikleridir. Dirseğe arka kısımdan bakıldığında ise, 3 çıkıntı fark edilmektedir. En dışta olan çıkıntı, lateral epikondildir. İç kısımda olan, medial epikondil ve ortada bulunan da olecranondur. Ön kol kemiği kasları ise, başlangıç olarak parmaklar ve el bileğine kadar uzanmaktadır. Bundan dolayı, sadece dirsekte oluşan darbeler değil, el ve parmaklarla yapılan hareketlerde çıkıntılarda zedelenme meydana gelmesine neden olabilir. Ayrıca burada bulunan tendon lifleri kopabilir. Bu hastalık, dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet oluşturabilir.

Lateral Epikondilit, elin ve bileğin düz tutulmasını sağlayan kasların fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı kişilerde ödem riski olabilir.

Lateral Epikondilit Nedenleri Nelerdir?

Lateral Epikondilit hastalığına neden olan durumlar; raket sporları özellikle tenis, makine işleri, marangozluk mesleği, örgü örmek, klavye kullanmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Adını tenis sporundan alan hastalık yalnızca tenis oynayan kişilerde ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığa yakalananların %10’u tenis oynarken, %90’ı tenis dışındaki nedenlerden dolayı bu hastalığa yakalanırlar.

Ağır çanta taşıyanlar, eli bilekten döndürenler ya da elle ani kuvvetli vuruş yapanlarda el ve dirsek bükülmelerine rastlanır. Bu ve buna benzeyen durumlar söz konusu olduğunda, ani ve zorlayıcı gerilmeler sonucu lif zedelenmesi ve kopması oluşabilir.

Günde 2 ve 2 saatten daha fazla el bileği hareketi yapanlarda bu hastalık görülebilir. Boyacılar, tesisatçılar hatta ev hanımlarında bile görülme ihtimali vardır. Genellikle 30/50 yaş arasındaki kişilerde görünen bir hastalıktır.

Bu hastalığın tenisçilerde risk faktörü olmasının nedeni, kötü yapılan backhand’dir. Aynı zamanda raketin küçük olması, telin aşırı gergin olması,  raketin ele göre küçük olması, topun ağır olması, aşırı tempolu antremanlar bu ihtimali arttırmaktadır. Lateral epikondilitten korunmak isteyen sporcular, antrenman öncesi mutlaka ısınma hareketi yapmalıdırlar.

Lateral Epikondilit ( Tenisçi Dirseği ) Belirtileri Nelerdir?  

 Bu rahatsızlığı yaşayanlar, 6-12 hafta arasında ağrı yaşarlar. Tedavi edilmediği takdirde ağrı, yıllarca sürebilmektedir. Ağrı genel olarak, kolun üst kısmında ve dirseğin altı kısmında oluşmaktadır. Dirsek, kol ve bilekte ağrılar meydana gelmektedir. Ağrılar genel olarak birşeyi kaldırırken veya elle bir cismin kavranması durumunda ortaya çıkar ve devam eder. Kol ileri doğru uzatılınca, zorlanmalar yaşandığı görülür.

Teşhisi oldukça kolay olan tenisçi dirseği, el bileğine direnç uygulandığında ağrılar oluşmaktadır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir