Diz kapağı ve diz ağrıları genellikle kas ve sinir dokuları nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Kondromalazi patella sendromu da yaygın olarak görülen bir diz ve diz kapağı sorunudur. Halk arasındaki adının koşucu dizi olması, bu rahatsızlığın genellikle aktif spor yaşamı olanlarda çıkmasından kaynaklanmaktadır.
Kondromalazi patella sendromu diz kapağının altında bulunan dokuların incinmesinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Uzun süre koşmak ya zıplayarak spor yapmak gibi faaliyetlerde çok sık yaşanır. Diz kapağının altı yumuşak kıkırdak kemiklerinden oluşmaktadır ve bu tarz hareketlerde bu yapının incinmesi kolaydır. Ayrıca bazı durumlarda diz kapağı dönme gibi durumlar yaşar ki bu da günlük yaşam kalitesini düşüren ağrılara yol açar.
Kondromalazi Patella Sendromu Sebepleri Nelerdir?
Hastalığın nedenleri arasında uzun süreli ve ağır hareketler ya da sportif faaliyetler sayılabilir. Ayrıca kişinin diz altı kıkırdaklarında meydana gelen deformasyonlar da rahatsızlığı tetikler. Aniden meydana gelen diz burkulması ve yan dönmesi e diz altı dokularını zedeler.
Sportif faaliyet içerisinde olan kişilerin konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca bu rahatsızlık ilk etapta belirti vermeyebilir. Dokularda tahrişin artması ile birlikte sancı ve uzun süreli ağrılar ortaya çıkar. Bisiklet kullanıcıları ve maraton koşucuları bu durum ile ilgili en sık hastaneye başvuran kişilerdir.
Kondromalazi Patella Sendromu Tedavisi Nedir?
Kondromalazi patella sendromunda genellikle kesin sonuç için cerrahi yöntemlere başvuru sağlanır. Ancak ileri düzeyde yaşanmayan doku incinmelerinde fizik tedavi uygulamaları da uygun görülebilir. Aynı şekilde hastanın belli bir süre dinlendirilmesi bu hastalığın tedavisi için uygundur. Dinlenen kaslar kendini onaracak ve dokular eğer iltihap gibi sorunlar yok ise kendini yenileyecektir.
Kondromalazi patella sendromunda ağrı şikayetleri sık yaşandığı için genellikle ağrı kesiciler sık kullanılmaktadır. Ayrıca dokularda meydana gelen iltihap için de antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca hasta dizi yoracak herhangi bir aktivitede bulunmamalı ve kendini dinlendirmelidir. Özellikle iltihap oluşturmuş olan kasların uzun süre kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca kıkırdaktaki deformasyon şekil bozukluğuna yol açmış ise bu durumda da diz kapağı için cerrahi operasyon gerekli görülmektedir.