1 MHz veya üzeri frekanslara sahip alternatif akımlar aracılığı yapılan tedavilere yüksek frekanslı akım tedavileri ismi verilmektedir. Bu akımların oluşturduğu elektromanyetik alan içine girerek dokularda derin ısınma olayının gerçekleşmesini sağlarlar. Diatermi günümüzde vücut dokularının ısınması anlamına gelmektedir. Diatermi yöntemleri ultrason kısa dalga ve mikro dalga olmak üzere üç çeşitten oluşmaktadır.
Kısa dalga diatermi sürekli ya da kesik halde gerçekleşebilmektedir. Her iki oluşan durumda da dokularda eletromanyetik enerjinin emilmesi ile gerçekleşen termal ve termal olmayan sonuçlar oluşmaktadır. Termal etkiler arasında oluşan sıcaklık artışına bağlı kan akımında ve hücre metabolizmasında, doku esnekliğinde artış durumunda, kas gevşemesi ve enzim reaksiyonlarında değişiklikler genel olarak görülmektedir. Termal olmayan etkileri olarak ödemin, toksinin, lenfödemin, venöz staz ülserlerinin azalması durumu ve yüzeysel yaralarda iyileşmesini hızlandırarak bunu sağlamaktadır.
Sürekli uygulandığı takdirde ısıtma ön planda olur. Yanık durumunun olmaması içinde dikkat edilmelidir.
Kısa Dalga Diatermi Hangi Hastalıklarda Kullanılmamalıdır?
Kısa dalga diatermi yararlı olmasına rağmen bazı durumlarda asla kullanılmamalıdır çünkü birtakım sakıncaları vardır, bunlar:
- Gebelik
- Kanama veya kanama eğilimi olduğunda
- Doku içinde metal bulunması
- İşitme cihazı, RİA
- Akut inflamasyum
- Ateşli hastalıklar
- Isı duyusunda bozukluk durumunda
- Şuur bozukluğu
- Düşük
Nelerde Kullanılabilir?
- Eklem hastalıkları
- Kalça eklemi gibi derin eklemlerde
- Romatizma hastalıklarında
- RA ve AS
- Eklem lezyonları
- Disk hastalığı
- Bursit
- Bronşit
Uygulanılışı
Kısa dalga diatermi pek çok hastalıkta çeşitli yöntemler ile kullanılabilir, kondansatör alan tekniği ve kablo tekniği bunlara örnek durumlardır. Uygulama sırasında hastanın oturduğu sandalyeler mutlaka ahşap olmalıdır. Hastanın üzerinde madeni eşya asla bulunmamalıdır. Kısa Dalga Diatermi tedavisi direk olarak vücuda uygulanmalıdır, kıyafet üzerinden asla uygulanmamalı ve hastalarda yüzük gibi madeni eşyalar asla olmamalıdır buna dikkat edilmelidir.
Uygulamanın gerçekleştiği alanda çok önemlidir bu alanın 30 cm yakında madeni eşya bulundurulmamalıdır. Uygulama şiddeti ise hastanın ılıklık hissettiği zamana kadar artırılır daha sonra ise sabit tutulur. Kısa dalga diatermi tedavisi süresi genel olarak 20 dakika olmaktadır fakat bazı durumlardan dolayı bu sürede değişiklik oluşabilir.