İnsan vücudundaki esas etkisinin ısı yaratması olan kısa dalga diatermi tedavisi temperatürün artması ile fizyolojik etkileri ortaya çıkar. Kısa dalga diatermi tedavisinin fizyolojik etkileri şunlardır: metabolizmanın hızlanmasını sağlar, kasların gevşemesine yardımcıdır, sinirlerde meydana gelen eksitabiliteyi azaltır, vücutta genel ısının artmasını sağlar, ter bezlerinin işlevinin artmasında etkendir.
Diatermi Tedavisi
Vazodilatasyon özelliği sayesinde iltihabi durumlarda kullanılmaya meyillidir. Ancak akut iltihabının baş göstermesi halinde kullanılmaz. Travmaların kronik devresinde rahatlıkla kullanılabilir. Vücutta antikor meydana getirmesi nedeni ile lökasitleri artırma özelliğinden yararlanılarak bakteriyal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Dolaşım bozukluğu görülen hastalarda kullanılabilir. Ağrı kesici olarak diatermi tedavisi yapılabilir.
Diatermenin Uygulanması
Diatermi tedavisinin uygulanmasında birkaç yöntem bulunur. Bunlar: cam elektrotlar, lastik elektrotlar, kablo elektrotları olmaktadır. Cam elektrotları genel olarak sirküler olmaktadır. Cam elektrotların alette tespit edilen yerlere yerleştirilmesi sağlanır. Uygulama esnasında ter buharlaşırken deri de rahatlar.
Uygulamadan beklenilen sonucun alınabilmesi için cam ile deri arasında boşluk bırakılması gerekir. Lastik elektrotlar üzeri lastikle kaplı elektrotlar olup vücudun kıvrımları doğrultusunda bükülebilme özelliği gösterir. Kablo elektrotların ise üzeri lastikle kaplanmış olup uygulandığı yerde deri ile tam temas etmemelidir.
Radar Diyatermi
Dalga boyu 12 ila 69 cm olan bu kısa dalgalara sahip radar tedavisi bir elektro-magnetik tedavi yöntemidir. Bir önceki tedavi yönteminin kullanıldığı yerlerde kullanım sağlanabilir. Ancak bu tedavi yönteminin etkisi daha yüzeyde kalan dokuların iyileştirilmesi esas alınarak yapılır. Radar uygulamasının alçı üzerinden yapılması doğru değildir. Uygulama bölgesinin ıslak olması yanlıştır.
Gerek kısa dalgalı diyatermi yönteminde gerekse radar diyatermi yönteminde uygulama esnasında çevrede bulunan tüm madeni nesnelerin uzaklaştırılması sağlanmalıdır. 10 ila 20 dakikalık süre içerisinde 15 veya 20 seans uygulaması yapılır. Elektrot seçimi hastanın ağrılı bölgesi baz alınarak yapılır.
Akut iltihaplı hastalıklarda, tüberküloz ve kanserli dokularda, bakteriyel enfeksiyonlarda, açık yaraların olduğu yerlerde his kusurlarının bulunduğu yerlerde ve damar tıkanıklıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratması göz önüne alınır ve radar diyatermi yöntemi ile hastaların tedavi edilmesi sakıncalı olmasından dolayı bu yönteme başvurulmaz.