Kemik Erimesi Nedir? Neden Olur?
Kemik erimesi, kemik dokusunun süngerleşmesi ve kırılganlığın artmasıdır. Normal koşullar da kemik dokusu daha sert ve sıkı bir dokuyken kemik erimesi yaşan bir kişinin kemiklerin de bahsettiğimiz süngerleşme meydana gelmektedir. Artık bu kemikler kırılgan bir kemik haline gelerek kolayca kırılabilir ve direncini kaybeder. Kemik erimeleri “sessiz hırsızlar” olarak görülür. Nedeni kemikten zaman geçtikçe bir şeyleri çalıp eksiltmesidir ve uzun süre bunlar fark edilmez. Kemiklerimizin en iyi ve sağlam zamanları 30 yaş dönemleridir ve bu yaşlardan sonra canlılıklarını kaybetmeye başlarlar. Daha sık kadınlarda görülen bu rahatsızlık, 50 yaşından sonraki dönemlerinde kadınlar bu zaman dilimi içinde kemik erimesi ile bağlantılı kırıklıklar yaşayabilmektedir. Kadınların kemikleri genelde erkeklere göre çok daha incedir. Kadınların vücudundaki kemik yoğunluklarındaki en büyük farklılık menopozdan sonraki 5-7 sonrasıdır. Kemik erimesi her yıl ortalama 1.5 milyon kırığa yol açmaktadır.
Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesi belirtilerini erime anlamında fark edemeyebilirsiniz. Sırtta ağrılar başlar ve zamanla artar. Boyda kısalmalar görülür. Kemik erimesinde boy kısalmaları 8-10 cm’i aşmaktadır. Omurlar da küçük kırıklar meydana gelebilir, omurda çökmeler yaşanabilir. Omurga da bir deformasyon meydana gelir ve bu şekil bozukluğuna neden olabilir yani kamburlaşma problemi ortaya çıkabilir. Bir kaza anında kemiğin ani kırılması kemik erimesinden de kaynaklanabilir.
Kemik Erimesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Kemik erimesi hakkında bilmemiz gereken sabit bir bilgi yaşımız arttıkça kemik erimesinin meydana geldiğidir. Kemik erimesine neden olan ve ciddi boyutlara gelen risk faktörleri mevcuttur. Bu risk faktörlerini elimizde bir değişim şansına sahip olamadığımız yaş, ırk ve genetik yapılardır. Bazı risk faktörleri de değişimin her zaman bizim elimizde olduğu sigara, beslenme tarzları ve hareketsiz yaşam gibi faktörlerdir. Küçük yaşlarda çocukluk dönemlerinde yeterli kalsiyumu vücuda almak çok önemlidir. Aşırı miktarda tüketilecek protein, sodyum ve alkolde her zaman risk faktörleri olarak karşımıza çıkar. Diyabet hastalığı olanlar, romatizmal eklem hastalığı olanlar, iltihabi barsak hastalığı olanlar ve hormonal rahatsızlıklar yaşayan kişilerin bu hastalıkları kemik kaybı ile ilişkilidir. Kemik erimesindeki risk faktörleri genel olarak anlattıklarımız gibidir.