Topuk kırıkları veya bilinen diğer adıyla kalkaneus kırığı genel itibariyle yüksekten düşme veya yüksek bir yerden atlamalar sonrasında meydana gelmektedir. Ayrıca trafik kazaları veya bisiklet yaralanmaları da sıklıkla topuk kemiklerinin kırılmasına sebebiyet vermektedir. Kalkaneus kırıkları (topuk kemiği kırığı) uzun mesafe koşucuların uzun süreli çok fazla yüke maruz kalmaları sonucu stres kırığı olarak da meydana gelebilmektedir.
Topuk Kırığı (Kalkaneus Kırığı) Belirtileri
- Travma yaşanmasından çok kısa zaman sonra topuk kırığıbölgesinde şişme meydana gelir.
- Yaralanma bölgelerinde şişliklerle birlikte morarmalarda kısa bir süre içinde meydana gelmektedir.
- Kırığın meydana geldiği anda ani bir acı hissi oluşur.
- Akut kalkaneus kırıkları ( topuk kırığı ) olan sporcular, spor sırasında vücut ağırlığını taşımakta zorluk çekebilmektedir.
Topuk Kırığı (Kalkaneus Kırığı) Tedavisi
Yaşanılan travmaların ardından belirtiler göz önünde bulundurularak topuk kemiği kırıklarından şüpheleniliyorsa öncelikle tıbbi bir yardım istenmelidir. Topuk bölgesinden çekilecek röntgen ile kırık olup olmadığı kırıkların parçalı olup olmadığına cerrahi girişime ihtiyaç olup olmadığına karar verilerek kesin teşhis konulur. Ayrıca MR ile hasarların çevre dokulara zarar verilip verilemediği de değerlendirilir.
Topuk kırıkları (kalkaneus kırığı) genel itibariyle topuk 6 ila 8 hafta arası alçıda tutulmalıdır ve hareketsiz kalması sağlanmalıdır. Bu süre boyunca kırık bölgeleri vücut tarafından onarılmaktadır. Alçıya alınan topuk kemiğine (kalkaneus kemiğine) 6 ila 8 hafta boyunca yük binmesi mümkün olduğunca önlenmelidir.
Alçı ile tedavinin mümkün olamayacağı durumlarda cerrahi girişim düşünülmektedir. Eğer kırık kemik parçacıkları anatomik pozisyonların dışına çıkmış ise veya parçalı kırılma var ise duruma göre cerrahi girişime karar verilmektedir. Cerrahi işlem uygulamalarında temel amaç topuk kemiğini (kalkaneus kemiği) normal pozisyonuna göre konumlandırılmaktadır. Bu nedenle metal bir plaka yardımı alınarak topuk kemiklerinin anatomik pozisyonuna ikame ettirmek için destek verilmeli ve sabitlenmesi için kullanılabilmektedir.
Cerrahi girişim sonrasında iyileşme süresi 3 aya kadar sürmektedir. Bu süre boyunca ayak üzerlerine yük kademeli olarak bindirilmektedir. Kırığın durumlarına göre hekim ve fizyoterapist eşliğinde kademeli olarak vücut ağırlıklarının nasıl ve ne kadar aktarılacağına yönelik egzersizler uzmanlar tarafından önerilecektir.