İnflamatuar miyapoti, ifadesinde kullanılan tıbbi kelimelerin anlamı; inflamatuar iltihabı, miyapoti kas tutulumunu anlamına gelmektedir. Bağışıklık sisteminin kas hücrelerini hedef alıp saldırması sonucunda kaslarda meydana gelen iltihap ve yıkımla kas güçsüzlüğünün geliştiği bir hastalıktır.
İnflamatuar Miyopati Kimlerde Görülür?
Etkilediği yaş kategorisine göre üç farklı grupta incelenmektedir.
- Polimiyozit, yalnızca yetişkinlerde görülmektedir. Kadınlarda, erkeklere oranla daha çok görülür.
- Dermatomiyozit, yetişkinlerle beraber çocuklarda da görülen bir hastalıktır. Kadınlarda, erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülmektedir.
- İnklüzyon body miyozit (IBM), 50 yaşından büyükleri etkiler ve erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla görülür.
İnflamatuar miyapoti, nadir görülen bir hastalık olup; görülme ihtimali 100.000’ de 1’dir.
İnflamatuar Miyopati Neden Olur?
Kas hastalıklarına neden olan etkenler; ilaçlar, enfeksiyonlar, yaralanmalar, kalıtsal hastalıklar, troid hastalığı, elektrolit seviyelerinde bozukluklar olarak sayılabilir. İnflamatuar miyopatinin ise, bunlardan farklı, tam olarak nedeni bilinemiyor. Tüm bu tarz hastalıklarda, bağışıklık sisteminin normal çalışmaması yani kendi dokusuna savaş açması sonucu kas hücrelerine ve kan damarlarına zarar vermesinin kas güçsüzlüğüne neden olduğu kabul görüyor.
İnflamatuar Miyopati Belirtileri Nelerdir?
İnflamatuar miyopati hastalığının kategorilerinde farklı belirtiler görülmektedir.
Polimiyozit ve dermatomiyozit belirtileri:
İlerleyici ve simetrik kas güçsüzlüğü en önemli bulgulardır. Bunun dışında hasta; oturduğu yerden kalkmada, merdiven çıkmada, tırmanmada, bir şey almak için uzanmada ve saç taramada zorlanır. Üst kol ve bacak kaslarına yönelik işleri yapmakta zorluk çekerler.
Dermatomiyozitte kas güçsüzlüğü ile deri döküntüleri, üst göz kapakları üzerinde mor ve kırmızı lekeler görülür. Ayrıca parmakların eklem bölgesinde, dirsek ve dizlerde deri döküntüleri ve deride beyaz kalsiyum birikintileri olabilir. Diğer çeşitlerde kas güçsüzlüğü ile ağrı olmazken, dermatomiyozitte kas ağrıları olur. Sulu gıdalar içilirken yutma güçlüğü ve nefes borusuna kaçma şikayeti söz konusu olabilir. Buna bağlı olarak nefes darlığı ve öksürük olabilir.
Dermatomiyozit ve bazen polimiyozit, yetişkinlerde görülürse kanser ile ilişkili olabilir. Bunun için ayrı testler yapılması gerekir.
İnklüzyon body miyozit ve belirtileri:
Diğer türlere göre farklılıklar gösterir. Asimetrik tutulum hakimdir, kuadriseps kasının tutulmasıyla, dizde bükülme olur ve buna bağlı olarak düşme fazladır. Güçsüzlük el ve bacaklarda görülür.
Göz kasları, ilerlemiş hastalığı olan hastalarda bile tutulmaz, eğer göz kaslarında tutulma varsa inflamatuar miyopati mutlaka sorgulanmalıdır.
İnflamatuar Miyopati Nasıl Teşhis Edilir?
Hastaların doktora gitmelerine neden olan kas güçsüzlüğü, solunum zorlukları ve ciltte döküntülerdir. Karıncalanma ya da uyuşukluk şikayetler arasında olmaz. Doktor tarafından gerekli muayeneler yapıldıktan sonra;
- Kan enzimlerini ölçmek için, kan testi yapılmalıdır. Kan testleri ile hastalığın ne kadar ciddi boyutta olduğu tespit edilir.
- Kasın elektriksel aktivitesini ölçmek için EMG çekilir.
- Kas biyopsisi yapılır. Kas biyopsisi yapmak için anormal kası görüntülemek amacıyla MR istenebilir.
İnflamatuar miyopati tanısı için, bütün bulgular değerlendirilerek, hastalık ve türü üzerine tanılama yapılarak; gerekli tedavi yöntemi belirlenir.