Halluks Valgus ayak başparmağında meydana gelen şekil bozukluğu ya da çıkıntı olarak tanımlanmaktadır. Bu çıkıntı pek çok kişide şiddetli ağrılara ve sancılara sebep olmaktadır. Latincede Halluks ayak başparmağı, Valgus ise deformiteyi ifade eden anatomik bir terimdir. Normalde ayağa paralel şekilde olması gereken başparmak, bu hastalık sonucunda diğer parmağa doğru yakınlaşmakta ve git gide kayıp çıkıntı şeklini almaktadır. Ortaya çıkan bu şişlik ya da çıkıntıya bunyon adı verilmektedir. O bölgede bulunan tarak ve başparmak kemiği zamanla üçgen halini alırlar. Bunun düzelmesi için tarak kemiğinin düzeltilmesi gerekmektedir.
Halluks Valgus Hastalığı Kimlerde Görülür?
Halluks Valgus hastalığının görülme oranı kadınlarda daha fazladır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre kadınlarda erkeklere kıyasla dört ile yedi kat daha fazla görülmektedir. Yanlış ayakkabı kullanımı bu hastalığın oluşumunu tetiklemektedir. Bundan dolayı ayakkabı giymeyen toplumlarda bu hastalığın görülme oranının oldukça düşük olduğu belirtilmektedir. Hastalık genellikle moda ayakkabıların kullanımı sonucu daha çok ortaya çıkmaktadır. Buna yönelik olarak yüksek topuklu, ucu sivri ayakkabılar ya da kovboy çizmeleri ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla hastalığın kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni bu tarz ayakkabıların onlar tarafından kullanılmasıdır.
Ayakkabıların yanı sıra Halluks Valgus bağlardaki yapısal gevşeklikten dolayı da meydana gelmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da genetik faktörler oldukça etkilidir. Açıklamalara göre ailesinde daha önce Halluks Valgus sorunun yaşayanlar varsa diğer bireylerde bu hastalığın görülme olasılığı son derece yüksektir. Yani genetik yatkınlık bu hastalık için önemli bir faktördür.
Halluks Valgus Hastalığı Ve Sebepleri
Halluks Valgus hastalığının en önemli nedeni yanlış ayakkabı tercih edilmesidir. Buna göre sağlıksız ve rahatsız olan ayakkabılar başparmağı çıkıntısı oluşumunu tetiklemektedir. Özellikle dar olan, ayaklara baskı yapan, ince tabana sahip ve sürtünmeye sebep olan ayakkabılar risk faktörüdür. Ayaklar vücudun tüm yükünü taşıdıklarından dolayı rahat ve uygun ayakkabıların tercih edilmesi gerekmektedir.
Topuklu ayakkabı giyildiğinde vücut ağırlığının yaklaşık yüzde seksenlik kısmı başparmağa binmektedir. Bu durum da şişlik ve çıkıntı oluşumunu tetiklemektedir. Öncelikle cildin alt dokusunda kalınlaşma ve nasırlaşma meydana gelmekte ve daha sonraki aşamalarda kısır döngü oluşmaktadır. Beraberinde şişlik ve kızarıklık da görülmektedir.
Halluks Valgus Belirtileri
Halluks Valgus belirtileri bunyonun derecesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer şişlik ve çıkıntı fazla ise buna bağlı olarak daha fazla ağrı meydana gelmektedir. Ağrıya ek olarak kızarıklık da görüldüğünden dolayı estetik görünüm bakımından da bozukluk ortaya çıkmaktadır. Eğer hastalığa karşı erkenden önlem alınmazsa ve tedavi uygulanmazsa hasta günlük yaşamda bazı sıkıntılar çekmektedir.
Yanlış ve rahatsız ayakkabı giyildiğinde Halluks Valgus olmaya başlayan kişilerde ağrı ve sancı görülmektedir. Bunun yanı sıra kemiklerin bulunduğu bölge yavaş yavaş şişmeye başlamaktadır. Ortaya çıkan ağrı genellikle rahatsız edici boyutlarda olmaktadır.
Halluks Valgus Hastalığı
Ayak yapısında görülen hastalıklardan biri de Halluks Valgus olarak bilinir. Bu hastalık ülkemizde ve dünya çapında yaygın bir hastalık şeklinde nitelendirilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte hastalığın ortaya çıkma ihtimali de artmaktadır. Buna göre yetişkinlerin yüzde yirmi beşlik kısmında Halluks Valgus hastalığı görülürken atmış beş yaşının üzerinde olan hastaların yaklaşık yüzde otuz beşinde bu hastalığa rastlanmaktadır. Otuz ile kırk yaşının arasında olan ve sürekli ayakkabı değiştiren kişilerde hastalığın görülme sıklığı daha fazladır. Çünkü bu kişiler genellikle aktif hayatlarından dolayı ayaklarına birbirinden farklı ayakkabıları tercih etmekte, fazla spor yapmakta ve sürekli hareket halinde olmaktadırlar.