Kasları kemiğe bağlayan doku olan tendon kılıfı veya tümör üzerinde şişlik olarak ortaya çıkar ve buna da Ganglion Kisti hastalığı denilir. Ganglion Kistleri iyi huylu olan kistlerdir. Bu nedenle vücudun başka yerlerine sıçramayan kistlerdir. Bu kist sıvıv kesesine benzemektedir. Ganglion Kisti içerisinde jöle kıvamında yapışkan, koyu ve renksiz bir madde olarak bulunur. Kistin büyüklüğü katı veya süngerimsi olabilir.
Kadınlarda daha yaygın olarak görülen bu kist 20 ila 40 yaşları arasında gözlenir. Bir büyük kist olarak veya bir çok küçük yapılı kistlerden meydana gelir. Nadiren 10 yaşında altında ki çocuklarda da bu hastalığa rastlanabilir. Yumuşak doku tümörlerinin yaklaşık yarısı bu kistlerden meydana gelir.
Ganglion Kisti Nedenleri Ve Belirtileri
Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde Ganglion Kisti nedenlerinin tam olarak bilinemediği ortaya çıkmıştır. Bulgular bu hastalığın neden kaynaklandığı üzerinde kesin sonuçlar vermemiştir. Ancak teorilere dayanılarak Ganglion Kisti nedenleri darbe nedeni ile eklemde ki doku bozukluğuna dayanır.
Küçük kistler halinde yer alan bu kistler birleştiğinde daha belirgimn büyük kistlere de dönüşebilir. En yaygın teori göz önüne alındığında ise tendon kılıfında yer alan bozukluk veya eklem kapsülünde ki bozukluk eklem dokusunun çıkıntı göstermesine sebebiyet vermektedir. Büyüklükleri değişen Ganglion Kisti genel olarak şişlik şeklinde görülür. 1 ila 3 cm boyunda olan bu kist hareketsizdir.
Ganglion Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır
Yıllar boyu geliştirilen bir çok tedavi yöntemlerinden yararlanılabileceği gibi bir çok kistin hiç tedavi olmadan da zamanla kaybolacağı da bilinir. Bazı kistler özel tedavi gerektirmezken bazıları özel tedavilere gereksinim duyabilirler. Ganglion Kisti tedavisine değinilecek olursa aspirasyon denilen kistin içinde ki sıvının tahliye edilmesi, bileğin sabitlenmesi, diğer uygulanması gereken alternatif tedavi yöntemleri ve son çare olarak ameliyattır.
Bir uzmandan yardım alınarak uygulanması gereken tedaviler kistin kaybolması açısından önemlidir. Geçmiş yıllarda evlerde bu kistlere vurularak kistin kaybolması sağlanmaya çalışılmıştır. Fakat bu durum kistin kaybolmasına değil daha da büyük sorunlara neden olabilir. Bu nedenle Ganglion Kisti’nin düzeltilmesinde bir dokro ile görüşmek gerekir.