Fizyoterapist

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü birçok üniversitede bulunmaktadır. Bundan dolayı birçok öğrenci tarafından seçilme avantajına sahiptir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, sonradan veya doğuştan olarak sakatlanan hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda uzman personeller yetiştirmektedir. 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü okumak isteyen kişiler, liselerin sayısal bölümünden mezun olmalı ve tercih etmek istedikleri üniversiteye göre yeterli puan ve yeterliliğe mutlaka sahip olmalıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünün hem 2 yıllık hem de 4 yıllık bölümleri bulunmaktadır. 4 yıllık Lisans bölümü MF-3 puan türünden öğrenci alırken, 2 yıllık Önlisans bölümü YGS-2’den alım yapmaktadır. Tercih yapacak öğrenciler, 2017 yerleştirme puanlarını göz önünde bulundurarak tercih etmeleri gerekmektedir. Programın taban ve tavan puanları, tercih etmek istediğiniz üniversiteye göre değişim göstermektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hekim tarafından teşhisi konan ve fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilmesi sonucu doğuştan veya sonradan sakatlanan kişilere uygulanan yararlı bir programdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak olan kişiler, sabırlı, merhametli, hoşgörülü, anlayışlı ve sorumluluk sahibi kişiler olmalıdır. Bu bölümde okumak isteyen kişiler, tam anlamıyla iyileşme durumu söz konusu olmayan hastalara dahi, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için beceri kazandırabilmesi, aile üyelerinin anlayışını kazanması ve hastalara manevi olarak güç vermesi gerekir. Aynı zamanda Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında görev yapmak isteyen kişilerin, kendi kişisel gelişimlerine önem vermeleri ve sağlam bir psikolojiye sahip olması gerekmektedir. Program birçok hastaya göstermiş olduğu yarar sayesinde çalışanlara manevi haz yaşatan, kendini toplum ve insanlık için yararlı bir birey hissi veren bir programdır. Bundan dolayı bölümü seçecek kişilerin işini severek yapması, iletişim becerisinin yüksek olması, insanlara yardım etmeyi benimsemiş, toplum için yararlı olma amacı taşıyan kişiler olmaları kişilerin kendileri ve hastalar için önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulayanlar bu programa meslek/iş gözüyle bakmanın yanı sıra manevi haz alarak kendilerini toplum için yararlı hissetmelerini sağlamaktadır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında uzman olacak kişiler aynı zamanda iletişim becerisi yüksek, ellerini ve gözlerini eş zamanlı kullanabilen, parmak ve el becerisi gelişmiş, dikkatli, sabırlı ve bedensel olarakta güçlü kimseler olmalıdır.

Bu programda başarılı olabilmek için Fen Bilimleri alanında bulunan derslerden başarılı sayılmak gerekir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünden ve stajlardan başarılı bir şekilde geçilmelidir.

Üniversitelerde bulunan staj imkânı, öğrencilere hem işlerini daha yakından tanıma fırsatı vermekte hem de uygulamalı olarak mesleki teknikleri öğretmektedir. Böylece bu süreç içerisinde öğrenciler, kendilerinin bu mesleği yapıp yapamayacağını daha iyi tartabilir ve kendilerine bu süreçte mesleki tecrübe katabilirler. Birçok kişi, staj yaptığı hastanenin/merkezin avantajlarından yararlanarak mezun olduktan sonra da ilgili kurumda çalışmaya devam eder. Bu Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarına erken iş kapılarını açan bir avantajdır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü mezunları hastanelerin ortopedi, fizik tedavi gibi bölümlerinin yanı sıra, pediatri, kardiyoloji, nöroloji ve kadın doğum kliniklerinde de görev yapmaktadır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü başarılı bir şekilde bitiren kişilere, Fizyoterapist denilmektedir. Fizyoterapist, hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti doğrudan uygulayan kişilerdir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapist Ne İş Yapar?

Fizyoterapistler, doğrudan uzman kişiler tarafından teşhisi konmuş olan hastalara Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını doğrudan uygulayan kişiler olan Fizyoterapistler, öncelikli olarak hastaların kas, elektrik ve hareket testlerini yapmaktadır. Bu testlerden aldıkları sonuçları baz alarak, güç geliştirme, bilimsel hareketler, ısı, parafin, ışık, alçak, yüksek ve orta frekanslı akım, masaj ve su tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Fizyoterapistler bu programların yanı sıra, yetersiz fonksiyona sahip olan hastalara, kaybolan uzuvlarına destek verilmesi amacıyla protez ve diğer yardımcı cihazların kullanımını sağlamaktadır. Hastaların günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırma ve hareket alanlarını genişletme, toplumla uyum sağlamalarını destekleme ve bu kişileri topluma kazandırma Fizyoterapistlerin temel görevleri arasında yer almaktadır.

Fizyoterapistler, tıp ekibinin temel bir üyesi konumundadır. Hastanelerin başta Ortopedi, Fizik tedavi bölümlerinin yanı sıra Kadın doğum, pediatri, kardiyoloji, nöroloji, genel cerrahi, kalp damar cerrahisi, kulak-burun-boğaz, plastik cerrahi, yanık üniteleri, yoğun bakım servisleri, onkoloji, beyin ve sinir hastalıkları, psikiyatri bölümlerinde görev yapmaktadır.

Aynı zamanda rehabilitasyon merkezlerinde, endüstri alanında, kaplıca ve ılıcalarda, spor salonlarında, okullarda, huzur evlerinde, evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda, çeşitli özel ve kamu binalarında görevli olarak çalışabilirler.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunları aynı zamanda, üniversitelerin ilgili eğitim ve öğretim programlarını tamamlayarak uzmanlık, doktora, profesör gibi unvanlar alabilirler. Bunun için sırasıyla Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programları bitirilmelidir. Daha sonra üniversitelerde öğretim görevlisi olarak eğitim vermeye hak kazanırlar.

Fizyoterapistlerin, uzman bir hekim ile beraber özel rehabilitasyon merkezi açma imkanları da bulunmaktadır. Burada uzman bir hekim olması şarttır. Neticede Fizyoterapistler, uzman hekim tarafından yönlendirilen hastalara Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması yapmaktadır. Birçok Fizyoterapist mezun olduktan sonra, özel rehabilitasyon merkezi açmakta ve topluma yararlı olmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünün Geleceği

Fizyoterapistler, hastaların hareket alanlarının ve fonksiyonlarının kullanılamaması veya herhangi bir faktör tarafından tehdit edilmesi durumlarda hastaların hareket ve yaşam kalitesini arttırma amacıyla çalışmakta ve bu doğrultuda birçok yaklaşım sergilemektedir. Modern teknolojinin gelişim göstermesi ile beraber tıp alanında da gelişimler meydana gelmiş bu gelişim ve değişimler Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanını da etkilemiştir. Birçok tıp alanı ile iç içe bir tedavi yöntemi olan Fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi de böylece artmıştır. Birçok alanda Fizik tedavi ve rehabilitasyona olan ihtiyaç, Fizyoterapist ihtiyacını doğurmaktadır.

Tıp alanında yaşanan gelişmelerle beraber, dünya toplumlarının olası ihtiyaçları aynı zamanda evde bakım hizmetlerinin gelişim göstermesi, fizik tedavi ve rehabilitasyona verilen önemi arttırmıştır. 

Tıp alanında sağlık sektörünün vazgeçilmez bir parçası olan Fizyoterapistlerin sağlık alanında önemi her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda popüler bir bölüm haline gelen Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunları, mezun olduktan hemen sonra iş bulma imkanına sahipler. Birçok Fizyoterapist devlet memurluğu sıfatıyla sağlık kuruluşlarında çalışmakta, birçoğu da özel rehabilitasyon merkezlerine yönelmektedir. Bazı kişilerde mezun olduktan sonra kendi işini kurma avantajını yakalarlar.

Fizyoterapistler, uzmanlar tarafından teşhisi konulan hastalığa fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uygulamakla beraber, fonksiyon bozukluğu, hareket yetersizliği, ağrı ve zihinsel yeteneksizlik gibi durumları minimum düzeye indirmeye çalışmaktadır. Bundan dolayı toplumda prestijli ve herkesin mutlaka faydalandığı bir meslek dalıdır.

Hastaların yaşadıkları travma sonucu bağımsızlık seviyelerine ulaştırmaya çalışan Fizyoterapistler, bu konuda gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadır. Birçok bölümde olduğu gibi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda gelişen bilim ve teknolojiyle beraber gelişim göstermektedir. Yeni doğanlar dahil olmak üzere hemen tüm yaş grubunda hastaya yaşam kalitelerini arttırmak ve gelişim göstermelerini sağlamak amacıyla Fizyoterapi yöntemleri uygulanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi gelecekte de Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünün geleceği parlaktır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir