Hastalıklar

Fibromiyalji

Fibromiyalji ağrı ve yorgunluk hastalığı olarak tabir edilmektedir. Bu hastalarda gece yeterli sürede uyunmasına rağmen sabah uyanıldığında hiç uyunmamış hissi olur. Yumuşak doku romatizması olarak bilinen bu hastalıkta yaşam tarzı önemli bir yere sahiptir. Hastalığın oluşumundaki en önemli faktör strestir. Aşırı stres durumunda hastalığında tekrar etme özelliği bulunmaktadır.

Fibromiyalji hastalığı erkeklere kıyasla kadınlarda üç kat daha fazla şekilde görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre ülke çapında ortalama 1,3 milyon Fibromiyalji hastası yer almaktadır. Hastalık tekrar edebilen niteliğe sahip olduğundan dolayı doğru teşhis edilmesi önem taşımaktadır. Eğer doru ve düzgün şekilde tedavi edilmezse hastalık günlük yaşamı olumsuz etkilemekte ve iş yaşamında güçlüklere neden olmaktadır.

Fibromiyalji Ve Belirtileri

Fibromiyalji hastalığının belirtileri çok fazla belirgin değildir. Ancak fark edilebilen en önemli belirti vücudun bazı kısımlarında aşırı hassasiyet görülmesidir. Buna ek olarak hastalarda uykusuzluk hali ve sabahları zor uyanma gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır.

Fibromiyalji hastaları en ufak bir ağrıyı bile normalden daha fazla algılarlar, hatta ağrıya yol açmayan uyarıcılar bile onlar tarafından ağrı olarak tanımlanabilir. Çarpıntı, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi de meydana gelmektedir. Hastalığın en belirgin özelliğine bakıldığında vücudun bazı yerlerinde aşırı duyarlılıktır. Bunların yanı sıra az kaliteli uyku, hafıza sorunları, kabızlık, gaz, ishal şikâyetleri, gün boyu yorgunluk, uyuduğu halde dinlenmiş hissetmeme, egzersizlere karşı direnç gösterememe gibi belirtiler de hastalık belirtileri arasında yer almaktadır.

Fibromiyalji Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak kadınlarda daha sık görülen bu hastalık hormonsal değişimlerin çok yaşanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle kadınlarda menopoz ve adet dönemlerinde görülme olasılığı daha yüksektir. Ailesinde daha önce Fibromiyalji hastalığı geçirenler varsa diğer aile bireyleri de bu hastalık için risk altında bulunmaktadır. Bunların haricinde uyku düzeni normal olmayanlar, romatizma hastalığı bulunan kişiler de hastalığa daha sık yakalanmaktadır.

Fibromiyalji hastalığı iş yaşamında görülen aşırı stresten de etkilemektedir. Bunun yanı sıra ağrı algılama bozukluğu, sinir sitemi bozukluğu, uyku bozukluğu, kaslarda ve işlevlerinde görülen bozukluk gibi haller Fibromiyalji nedenleri arasında sayılmaktadır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir