Fizik tedavi ajanları

Elektrostimülasyon

Vücutta hızlı toparlanma ve kondisyon artışında etkili olan elektrostimülasyon  nöromüsküler sistemin düşük voltajlı elektrik akımı ile uyarılması anlamını taşır. Bu uygulama Nöromüsküler Elektriksel Stimülasyon olarak adlandırılır. Kısaltması ise NMES şeklinde gösterilir. NMES uygulayan kişilerin kas kuvvetinde ve endurasında artış gözlenir. Kan dolaşımı hızlanır. Motor kontrol için kas eğitimini sağlar. Vücutta seçilen kaslara elektrostimülasyon uygulaması ile yoğun bir egzersiz yaptırılmış olunur. Bu egzersizin kas kuvvetini kan, dolaşımını ve kas endurasını artırmada özelleştirilmesi sağlanır. Doktorlar ve fizyoterapistler elektrostimülasyon uygulamasını uzun yıllar kullanmış olup hala da doktor ve fişzyoterapistlerin uyguladığı bir yöntemdir. Bununla birlikte sporcularda bu yöntemi uygulayarak kas kuvvetini artırma yoluna gitmişlerdir.

Vakum Enterferans Tedavisi Nedir

Birbirinden değişik frekansların elektrik akımlarının birbiri ile karıştırılması sonucu ortaya çıkan akımlara interferans akımı veya girişi denilir. 1940’lı yıllardan bu yana başarıyla uygulanan bu yöntem bilhassa beslenmesi yönünden zayıflayan kaslar üzerinde etkindir. Vakum enterferans tedavisi özellikle çocuk felci vakalarında uygulanmıştır. Günümüzde ise bu yöntem tek bir sebeple değil kas ve sinir uyarıcı ve ağrı kesici olarak kullanılan bir yöntem olmuştur.

Diadinami Nedir

Sinüzoidal akımların bir çeşit rektifikasyonu olan diadinami akımları iki sinüzoidal akımın üst üste bindirilmesi ile elde edilen bir akım türü olarak karşımıza çıkar. İkinci dalganın ilk dalganın tersi yönünde bindirilmesi sağlanır. İzoelektrik çizginin altında kalan kısım ise filtreler aracılığıyla süzdürülür. İlk dalganın sabit kalması sağlanırken ikinci dalganın ise iniş çıkışları mevcut olup aynı zamanda şiddeti daha fazladır.

Galvanik Ve Faradik Akım

Atımlı akımlar olan faradik akım 50-100 Hz’dır. Galvanik ve faradik akım karşılaştırmalarında faradik akımın daha kısa ve galvanik akıma göre daha konforlu olduğu hissedilir. Faradik akımın konforu ise AC akımının örneği olması değil kısa olmasında gizlidir. Kimyasal etkileri olmayan faradik akımın uyarı süresi oldukça kısadır. Isı etkisi frekansının düşük olması faradik akımın ısı amaçlı kullanılamamasını ortaya koyar. Galvanik akım kimyasal etki ile üretilmektedir. Galvanik akımın yönü ve şiddeti değişmeden seyir eden akım türü olmaktadır.

Elektrik  Stimülasyon

İnme, travmatik beyin hasarı, ve multiple skleroz gibi hastalıklarda kullanılan elektrik stimülasyon tedavisi düşük ayak sorununun çözülmesine katkı sağlar. Düşük ayak sorunu ayağın bilekten yukarı doğru kaldırılmasında bu kabiliyetin kontrol edilememesidir. Bu problemi taşıyan kişiler parmak uçlarını yerden kaldıramadıklarından dolayı ayak parmaklarını yerde sürüyerek yürürler. Bu yürüyüşe ise stepaj yürüyüşü adı verilir.

Elektrik  Stimülasyon Tedavisi

Bacakta fibula adı verilen bir kemik vardır. Bu kemiğin yanından geçen sinire elektriksel uyarı gönderen FES cihazı yürümenin uygun fazda gerçekleştirilmesini sağlar. Bu cihaz ile stepaj yürüyüşü ortadan kaldırılır. Bu kişilere daha güvenli ve doğal bir yürüme avantajı kazandırır. FES cihazı kişiler tarafından rahatlıkla kullanılmaya uygunluk gösterir.

Küçük bir topuk parçası olan FES küçük bir ana gövdeden oluşur. Bu cihaz peroneal sinirini uyarır ve hastaların normal yürümesine katkıda bulunur. Ayak bileğini yukarı kaldıran kasların kullanılamaması stepaj yürüyüşüne neden olur.

Ancak FES cihazı kasları güçlendirir ve eklem hareketliğini korur. Bu cihaz ortez adı verilen cihazlara göre farklı bir kullanım imkanı sunar. Hastalar açısından kolay bir kullanımı olan FES cihazı hastaların kendi ayakkabı numarasında bu cihazı kullanabilmelerini sağlar.

FES Hangi Durumlarda Kullanılır?

Merkezi sinir sisteminin tutulumundan kaynaklı olarak görülen düşük ayak problemlerinde FES cihazının kullanımı sağlanır. Merkezi sinir sistemi sorunları ise inme, travmatik beyin hasarı multiple skleroz olmaktadır.

FES Hangi Durumlarda Kullanılamaz?

Kalp pili kullanan bireyler, kontrol edilemeyen epilepsi atakları, aktif dönemde bulunan kanser hastaları, hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar ve elektrot bölgesinde deri lezyonu görülen kişilerde elektrik stimülasyon tedavisi uygulanmamaktadır.

FES Cihazının Kullanımında Hasta Seçimi

Hastaların 10 m yardımlı veya yardımsız olarak yürüyebiliyor olmaları, kişilerin mental fonksiyonlarında önemli sorunların görülmemesi, ayak bileğinin yeterli esneklik yapısına sahip olması, ayak bileğinin yukarı hareketinde denge olması, deri sorunlarının bulunmaması, cihazı hastaların kendi başına kullanabilir düzeyde olmaları ve ayak bileğinde ağrıya neden olunmaması FES cihazının öncelikli olarak kimlerde kullanılabilir olduğu belirlenir.  Cihazın özelliği sayesinde gün içerisinde normal kalitede adım atılması sağlanır. 

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir