HastalıklarTedaviler

Dupuytren Kontraktürü

Dupuytren Kontraktürü; el avuç içinde fasia ismi verilen katmanın kalınlaşması sonucunda meydana gelmektedir.

Katmanda kalınlaşma sonrasında tendonlarda yapışıklık ve ciltte buruşma meydana gelmektedir. Hastalık adını Fransız Cerrahı Baron Dupuytren ‘den on dokuzuncu yüzyılın başlarında almıştır. İlerleyici bir hastalık olan Dupuytren Kontraktürü ileri evrelerde parmağın hareket kabiliyetinin kaybedilmesine de yol açmaktadır.

Dupuytren Kontraktürü hastalığında yumuşak dokular kasılmakta ve gittikçe kısalarak daha sert hale gelmektedir. Kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülen bu hastalık genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla hastalığa karşı önlem alınması ve belirtilerine yönelik bilgi sahibi olunması fayda sağlamaktadır.

Dupuytren Kontraktürü Nedenleri

Dupuytren Kontraktürü nedenleri incelendiğinde hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalara göre oluşumunda herhangi bir travma ilişkisine rastlanmayan Dupuytren Kontraktürü alkol bağımlılığı olan kişilerde daha sık görülmektedir. Hastalıklar ile ilişkisi incelendiğinde ise genelde diyabet ile epilepsi hastası olan kişilerde bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır.

Genetik özelliğe sahip olan Dupuytren Kontraktürü hastalığı kuzey ülkelerinde daha yaygın şekilde ortaya çıkmaktadır. Hastalığa neden olan diğer faktörlere bakıldığında bunlar içerisinde damar hastalıkları, genetik faktörler ve yaşlılık da yer almaktadır.

Dupuytren Kontraktürü Belirtileri

Dupuytren Kontraktürü belirtileri temel olarak şu şekildedir:

  • Avuç içinde sertlik oluşması
  • Bir ya da birkaç parmağın açılmasında zorluk
  • Avuç içinde şişlik meydana gelmesi
  • Elin iç kısmında kubbeleşme ( düz zemine konulduğunda yere temas etmemektedir.)

Bunların yanı sıra Dupuytren Kontraktürü hastalığında ileri evrelerde diğer tendonlarda, sinir ve damarlarda da zararlı etkiler meydana gelmektedir. Bunun etkisiyle birlikte hastalar parmaklarını açmakta zorluk çekmektedir. Bundan dolayı hastalığın tedavi edilmesi için çalışmalar yapılması, hastalığın oluşumuna yönelik önlem alınmalıdır.

Dupuytren Kontraktürü Tedavisi

Dupuytren Kontraktürü tedavisi için ilk akla gelen yöntem cerrahi müdahale olmaktadır. Ancak avucun iç kısmında görülen nodüller herhangi bir hareket kısıtlamasına yol açmıyorsa bu durumda cerrahi müdahaleye gerek bulunmamaktadır. Hastalığın ilerlemesini azaltmak amacı ile uygun olan hastalara kortizon enjeksiyonu da yapılmaktadır. Fakat tüm tedavilerin doktor kontrolü ve önerisi ile yapılması gerekmektedir. Yanlış ve bilinçsiz yapılan tedaviler hastalığın daha da ilerlemesine ve ciddi boyutlara ulaşmasına yol açabilmektedir. Eğer hastalık ilerlerse ve hasta parmağını açamazsa bu durumda cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Erken aşamada teşhis edilen Dupuytren Kontraktürü hastalığında ise genellikle fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları yapılmakta ve olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir