HastalıklarTedaviler

Diyabetik Ülser Ayak Tabanı

Diyabetik ülser ayak tabanı önemli bir sorundur ve diyabetik kaynaklı olduğu bilinmektedir.  Genellikle ihmal kaynaklı sorunlar görülebilir.

Diyabet Nedir?

Pankreasın yeterli insulin üretememesi olarak tanımlanabilecek diyabet,  kronik bir sorun olarak karşımıza çıkar. İnsülin üreten hücrelerin azalması ile birlikte birçok sorun da beraberinde gelebilir. Bunun da nedeni metaboizmanın normal çalışmamasıdır.

Vücudun başlıca yakıtı olan şeker, parçalanma ve enerji dönüşümü aşamasında  kan şekerini yükseltmeye başlar. Ancak pankreastan salgılanan insülin bu yükselişin önüne geçer.  Eğer insülin yeterli kadar salgılanmazsa  bu durumda kan şekeri yükselir ve birçok organda sorunlara neden olur. Diyabetik ayak ülseri   de bu noktada  görülebilen hastalıklardandır. Eğer gereken zamanda işlem yapılmazsa bu durumda iskemi nedeniyle ayakta ülserler gelişebilir ve bu da zamanla daha büyük bir sorun olabilmektedir. Tedavi geciktikçe daha da zor iyileşme olur.

Diyabetik Ayak Ülseri Nedenleri

Diyabetik ülser ayak tabanı  nedenlerine bakılırsa travmatik nedenler haricinde en sık şekilde diyabet kaynaklı bir sorun olduğu görülmektedir. Hatta ciddi vakalarda ülser nedeniyle ayak kesilmesi durumuna kadar ilerlleme olabilmektedir.

Diyabetliler İçin Ayak Sağlığı Önerileri

Diyabetik ülserden kurtulmak ya da bu soruna yakalanmamak için  bazı detaylara önem vermek gerekir. Durumun hassasiyetinin bilincinde olmak kritik bir konudur. Çünkü ayak kaybına kadar giden bir durum olabilir.Gelecek dönemlerde ciddi komplikasyonlara rastlamamak için buna önem vermek gerekir.

  • Ayak tabanı ya da hangi bölümde sorun olduğu tespit edilmişse bu bölüme ayna yardımı ile ayak parmak araları, taban bölümünde herhangi bir çatlama, şişlik, kabarcık durumu  kontrolleri yapılmalıdır. Bu kontrollerin her gün olması, sabah kalkıldığı zaman ilk iş olarak bu işin yapılması önemlidir.
  • Ayaklar her gün düzenli olarak ılık su ile temizlenmeli, his kaybı olasılığı nedeniyle başka bir kişi tarafından su sıcaklığı kontrol edildikten sonra işlem olmalıdır. Ayrıca teizleme bitince kurulama iyice yapılmalıdır. Aralıklarda nem ıslaklık kalmamalıdır.
  • Doktor tarafından önerilen kremler günlük şekilde kullanılmalı, kremin tırnak arası ve parmak aralarına sürülmemesine dikkat etmek
  • Parmak arası terlik , dar uçlu ve topuklu ayakkabılar kullanılmamalıdır. Bunun nedeni bu tür ayak ürünlerinin sorunu tetiklemesi ve potansiyeli de artırmasıdır.
  • Ayakkabı giymeden önce kontrol edilmelidir. Nedeni, mikrop taşıyan bir canlı böcek olup olmamasıdır.
  • His kaybı gelişmesi muhtemel olduğundan ayaklar üşüyünce ısıtıcıya dayanmamalıdır.
  • Çorapların pamuklu veya gümüş ipliğinden üretilmesi gerekmektedir. Deride tahrişe sebep olabilecek herhangi bir orap türü giyilmemelidir. Renk olarak da beyaz olması,kanama benzeri durumların kontrolü açısından önemlidir. Hızlı çözüm bulunabilir.
  • Basıncın doğru dağıtılmaması diyabetik ülser sorunu için nasır benzeri durumlara neden olabilir. Yaralara da neden olabilen bu sorunu engellemek için tabanlık kullanılabilir. Ayak taban analizi yapılmasının ardından ayrı ayrı iki tabanda da bunun kullanımı işe yarayacaktır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir