Galvano ve faradik akımların incelenmesinin ardından diadinami adını alan bu akımlar fizik tedavi sürecinde uygulanan tedavi yöntemlerinden birdir. Diadinami akımı tipleri ile karakterize olan bir akım türüdür. Canlı üzerinde hiperemik ve aneljezik etkileri vardır. Sinüzoidal akımların bir çeşit rektifikasyonu olan diadinami akımı iki farklı dalga ile seyir eder.
İlk dalgaya göre ikincil dalga ilk dalganın aksi yönünde bindirilir. İki sinüzoidal akımın üst üste bindirilmesi ile bu diadinami dalgası meydana gelir. İzoelektrik kısmında çizgi altında kalan kısmın süzülmesi sağlanır. Bu süzülmede etken olarak filtreler kullanılır. Birinci dalganın sabit olmasına karşın ikinci dalga şiddetli olup iniş ve çıkışlara sahiptir.
Diadianmi Akımının Çeşitleri
Difaz fikse, monofaz fikse, kurt periyot, long periyot, ritm senkop diadinami akım çeşitlerine örnektir. Difaz fikse: Teknik bakımdan 50 Hz’lık alternatif bir akım olmaktadır. Tam dalganın rektifiye edilmesi sağlanmıştır. Genel olarak fizik tedavide diğer akım uygulamalrından öncelikli olarak kullanılırlar.Bununla birlikte sempatik ganglionlar üzerine de kullanılırlar. Hastaya bu tedavinin uygulanması esnasında iğneleme hisleri duyulur. Monofaz fikse: 50 Hz’lık akımın yarım dalga rektifikasyonu olmaktadır. Ağrılı spazm durumlarında kullanılan tedavi yöntemidir. Uygulama esnasında hastalar kuvvetli bir vibrasyon duyusu ile karşı karşıya kalırlar.
Kurt periyot: Difaz ve Monofaz fikse tedavilerinin birbirini izlemesi olarak adlandırılan tedavi şeklidir. Ağrılı ve travmatik durumlarda kullanılırlar. Long periyot: Monofaz fikse akımı ikinci bir Monofaz fikse akımı ile karıştığında ortaya Long periyot çıkar. Uzun süreli ağrı kesici etkisine sahiptir. Ritm senkop: Kas ve sinir dokuları üzerinde kullanılan bu yöntem diagnostik amaçla kullanılır.
Diadinami Kullanım Alanları
Burkulmalarda, eziklerde ve kas incinmelerinde, epikondilit durumlarda, eklem sertliklerinde, ekstremite sertliklerinde artroz olması halinde diadinami kullanım alanları ortaya çıkmış olur. Diadinami akımlarının özelliği nedeni ile çok uzun süreler uygulanmaması ön görülür. Uygulama süresinin 3 ila 4 dakika ile sınırlı tutulması esas alınmalıdır. Total uygulama süresi ise 12 dakikayı geçmemelidir. Ağrılı durumlarda günde 2 defa her gün olması şartı ile uygulanması tedaviden etkili sonuçların alınmasını sağlar.