Tedaviler

Dekübit Ulseri Tedavisi

Toplumda yatak yarası olarak bilinen Dekübit Ulseri uzun süre sırtüstü ve yan yatma sonuçlarında basınç altında kalan bölgenin zedelenmesidir. Genel olarak yatağa bağlı yaşayan yaşlı hastalarada meydana gelen bir durumdur. 70 yaşının üzerinde ki hastaların % 70’i yatak yarası nedeni ile uzmanlara başvururlar. Dekübit Ulseri nedeni ile hastanın kaybedilmesi riski de yükselmektedir.

Vücutta meydana gelen bir yaranın 15 ila 20 gün içerisinde iyileşmesi gerekir. Ancak Dekübit Ulseri uzun süren yaraları örneklendirir ki bu yaradan hastaların enfeksiyon kapması  riski artar. Sürekli aynı tarafta yatan hastanın zedenlendiği bölgesinde doku ödemi meydana gelebilir. İdrar ve gaitadan buluşması muhtemel mikroorganizmaların yaranın kronik olarak ilerlemesine sebebiyet verebilir.

Dekübit Ulseri Neden Oluşur

Yatak yarası olan Dekübit Ulseri neden oluşur merak edilen bir konudur. Toplumda yatak yarası olarak adlnadırılan bu yara sürekli aynı tarafa yatılmasından dolahyı sürtünme ve basınç nedenleri ile oluşan bir yaradır. Yanı sıra nörolojik defektler, beslenme bozukluğu, şuurun yerinde olmaması, idrar ve gaitanın yaraya bulaşması sonucu yaranın mikroorganizmalara maruz kalması, immun sistemde meydana gelen yetersizlikler diyabet, kemoterapi gibi bu açık yaranın iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyen durumlar yaranın oluşmasından sonra kapanmamasına neden oluyor. Bu yaraların ulsere dönüşmesi yaranın olduğu yerde deri içi boşlukların oluşmasına da sebebiyet verebiliyor.

Dekübit Ulseri

Dekübit Ulseri Nasıl Tedavi Edilir

Yatak yarası adı verilen Dekübit ulserinin tedavi edilmesinde 4 tedavi temeli uygulanır. İlk olarak basıncın ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Basınç altında kalan dokunun bir saa boyunca basınç altından kaldırılması gerekir. Yara temizlenmeli ve nekrotik kısımlarının ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Yaranın serum fizyolojik ile yıkanması gerekecektir.

Yarada oluşan enfeksiyonun kontrol edilmesi gerekliliği Dekübit Ulseri tedavisinde bir başka evredir ve son olarak cerrahi tedavinin uygulanması gerekir. 4 veya 5 evre halinde Dekübit Ulseri’nin iyileşmesi sağlanır. Yaranın enfeskiyonlar ile nekrozlardan arındırılmasının ardından sekonder sütür, deri grefti ve flep vb. cerrahi işlem gerektiren bu yöntemler ile iyileşme sürecine daha da katkıda bulunulacaktır. Her bir evrenin düzenli olarak yapılması sağlanmalıdır.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir