De Quervain Sendromu el bileğinin sık kullanılmasından kaynaklı tendonlarda sıkışma yaşanmasıdır. Bu da bilek ve başparmakta ağrılar meydana getirir. Parmaklarda ağrı ile birlikte şişlik de yaşanmaktadır. Genellikle el sporu yapan voleybol ve el futbolu oyuncularında sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca kavrama hareketlerinin rutin ve sık yapılması da bu sendromu ortaya çıkaran diğer nedenlerdendir.
Kavrama hareketleri sırasında meydana gelen sinavyal sıvılar parmaklarda ağrı ve şişliklere neden olur. Ancak bu semptomlardan en çok etkilenen bölüm başparmaktır. Buna bağlı olarak da başparmağın kullanılmasında problem yaşanır. Başparmağın hareket kabiliyetinin azalması ile birlikte acı ve ağrılar da yaşanacaktır. De Quervain Sendromu teşhisi için uygulanan testi ismi Distal Stiloidi’dir. Bu testte parmak aynı avcun içine alınır ve unlar deviasyon denilen teknik uygulanır. Eğer tendonlar üzerinde keskin bir ağrı söz konusu olur ise hastalığın tanısı netlik kazanır.
De Quervain Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağrı ile baş gösteren bu rahatsızlık başparmağın hareketini kısıtlayacağından günlük yaşantıyı da sekteye uğratır. Ayrıca şişlik de bu rahatsızlığın en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Zaman zaman bu ağrıların el bileğinde görüldüğü de söz konusudur.
Bu rahatsızlığın tedavi aşamasında en sık kullanılan yöntem atel denilen yarım alçı yöntemidir. Bu yöntemde genellikle alçıya alınan kısım parmak ya da el bileğine kadar olan bölgedir. Böylelikle parmak ve bileğin hareket etmesi önlendiği için belli bir süre sonra De Quervain Sendromu kendiliğinden geçecektir. Lokal enjeksiyon ya da cerrahi müdahale de bu sendromda kullanılan tedavi yöntemlerindendir. İltihap oluşması durumunda da yine ilaç. Tedavisi kullanılacaktır.
Bilek Ve Başparmağın Dinlendirilmesi
De Quervain Sendromu eğer ciddi bir ağrıya neden olmuyor ancak hastada huzursuzluk meydana getiriyor ise istirahat iyileşme süreci için oldukça faydalı olacaktır. Opozisyon güçlendirme teknikleri ağrı hissedilmeyen sendromlarda oldukça faydalıdır. Bilek için uygulanan fizik tedavi yöntemleri de yine cerrahi operasyon gerektirmeyen sendromlarda sık kullanılır. Ele bir ağırlık alınarak yapılan egzersizler ya da el açma germe hareketleri De Quervain Sendromu rahatsızlığında sık başvurulan iyileştirme tekniklerindendir.