Tedaviler

Dar Kanal ( Spinal Stenoz ) Tedavisi

Omurgamızın bel bölgesinde yer alan omurları arasında disk adı verilen yapılar mevcuttur. Omurilik içerisinde disk ve arka tarafta birleşmiş olan omur kemikleri arasında hem bacaklara hem de omuriliğe giden omurilik kanalları bulunmaktadır. Omurların birbirlerine bağlanmasını sağlayan bağlar ve omurlar arasında bulunan eklemler ilerleyen yaşlar ile kireçlenmelere bağlı olarak kalınlaşmaya yön tutar.

Yine yaşlanmaya bağlı olarak diskler süngerimsi yapısını kaybetmeye başlar ve daha az su içerirler. Bu olay disk yüksekliğinin azalmasına neden olur. Serteleşn diskin spinal kanala yani omurilik kanalına doğru bombeleşmesi sonucu ortaya çıkar. Bu da spinal stenoz denilen dar kanal olayını tanımlar.

Spinal Stenoz Neden Olur

Omurgada meydana gelen dejenerasyonlar spinal stenoz nedenlerinin arasında en sık rastlanılanıdır. Omurgamızın bel bölgesinde 5 adet omur bulunur. Bu omurlar arasında ortada bulunan özellikle 3 omurda spinal stenoz hastalığına daha çok rastlanılır. Spinal stenoz neden olur denildiğinde yalnızca omurgada meydana gelen dejenerasyonların sebep gösterilmesi değil bunun birlikte omurilikten çıkmış olan sinir yapılarının sinir kanallarını daraltmasına her türlü sebep gösterilebilir. Doğuştan dar kanala sahip olmak, enfeksiyon, tümörler, kırık sekelleri, kırık ve fıtık oluşumu da spinal stenoz nedenleri arasında yer alır. Omurgada meydana gelen eğri yapılarda yşine bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan başka bir sebeptir.

Spinal Stenoz Belirtileri Nelerdir

Zaman içerisinde yavaş yavaş başlayan ve yavaş yavaş gelişen spinal stenoz hastalığı boyun ve sırt bölgesinde şiddetli bir ağrı hissi ile kendini belli etmeye başlar. Spinal stenoz belirtileri yalnızca bununla sınırlı olmayıp kol ve bacaklarda hissedilen uyuşukluk, kramp, ağrı ve zayıflık, bacaktan aşağıya doğru inen acı hissi, hastalarda tipik bir yürüyüş ve duruş şekli, omurgada görülen eğrilikler, değişik kas bölgelerinde güç azalması, his ve refleks kusurları, ayaklarda meydana gelen sorunlar ve otururken öne eğilmek vb. Spinal stenoz eğer ileri safhalara kadar gelişme göstermiş ise hastalar idrar v e dışkı kaçırma gibi sorunlarla da karşılaşabilirler.

Spinal Stenoz Nasıl Tedavi Edilir

Spinal stenoz ne kadar erken fark edilir ve ne kadar erken tedavisine başlanırsa o derece olumlu sonuçlar verebilir. Aksi halde yaşın ilerlemesi nedeni ile ortaya kemik erimesi sorunları çıkmış ise spinal stenoz tedavisi mümkün olmayabilir. Spinal stenoz nasıl tedavi edilir sorusuna ilişkin bazı yöntemlerin uygulandığından bahsetmek gerekir. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi ile hastalığın iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yapılabilir.

Doktorlar uygun görmüş ise ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisine katkı sağlanması ve kişilerin rahatlaması içinde fizyoterapi ile tedavi sürecine destek verilebilir. Bir uzman eşliğinde yapılacak olan fizyoterapi çalışmalarından sonra hastalar baş ve boyunlarını yorucu hareketlerde bulunmamalıdırlar. Tedavi edilmeyen hastalar bacaklarda his kayıpları yaşayabilirler.

Tepkiniz ne?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir