Normal doğum esnasında bebeğin doğuma katılamaması sonucunda meydana gelen Brakial Pleksus yaralanması omzunun vajinadan tam çıkım sağlayamaması durumudur. Doğum esnasında bebeğin omzunun tam çıkım sağlayamaması nedeni ile omuzda bulunan sinirler geirilir ve kol kaslarına uyarı vererek kolu hareket ettiren sinirler hasar görür. Bu durum bebeklerde hafif veya ciddi düzeyde kol felci sonuçlarını ortaya çıkarabilir.
Brakial Pleksus yaralanması yalnızca normal doğum için geçerli olmayıp sezeryanla doğum olaylarında da gözlenebiliyor. Eğer bebekte Brakial Pleksus yaralanması tanısına varılmış ise bu bebeklerin erken tanının konmasının hemen ardından fizyoterapi almaları gerekebilir. Bu noktada alanında uzman doktorlardan yardım almak bebeklerin sağlıklı fiziksel gelişlimi için son derece önemli bir rol oynar.
Brakial Pleksus Nedenleri
Yenidoğanlarda ve çocuklarda görülen Brakial Pleksus yaralanmaları neticesinde omuz sinirlerinde meydana gelen hasarlar bebeklerin hayatı boyunca sürebilecek bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu hasarın en düzeyde seyir etmesi için Brakial Pleksus tanısı konulan bebeklerin ve çocukların yakından takip edilmeleri gerekiyor. Bu bebek ve çocuklarda rehabilitasyon çalışmalarına katılarak mevcut olan BP hasarının en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Brakial Pleksus nedenlerine değinilecek olursa şu konular öne çıkar:
Ters doğum esnasında boyun ve gövde kısmının aşırı derece de yan tarafa eğilim göstermesi, normal doğumda baş gelişi esnasında omuzların çıkarılması için bebeğin boyun ve başının aşırı yana çekilmesi, forceps kullanmak, köprücük kemiğinde meydana gelen kırıklar, suprascapular denilen sinir yaralanmaları, annenin plevis darlığı, 4 kg’dan fazla doğum ağırlığı, basınç ve enfeksiyonlardır. Brakial Pleksus yaralanmalarında sezeryan ve normal doğum ile dünyaya gelen bebekler arasında farklılık gösteren riskler bulunmamıştır.
Brakial Pleksus Belirtileri
Bebeğin her iki kolunu da eşit düzeyde hareket ettirememesi, köprücük kemiği üzerinde ödem, bebeği giydirme esnasında lezyonun seyir ettiği tarafta zorluk, elin ağıza götürülememesi, nesnelerin yalnızca lezyonun olmadığı el ile kavranması, oturma dengesinin geç oluşması ve lezyonun olduğu tarafa doğru düşme hareketi, bebeğin yüzükoyun yatırılması sırasında kolunu dışarı doğru hareket ettirememesi, kolun sabitlenmesinde çekilen zorluk Brakial Pleksus belirtileri olarak dikkat çeker.
Brakial Pleksus Zedelenmesi Tedavisi
Doğumdan hemen sonra BP zedelenmesi oluşmuş ise kolda meydana gelmesi muhtemel ödem ve kanama gibi nedenler dikkate alınarak kolun 1 ila 2 hafta dinlendirilmesi gerekir. Bebeklerin köprücük kemiğinde kırık veya zedelenme meydana gelmiş ise özellikle bu noktada hat safhada dikkatli olunması gerekir. İlk 2 hafta boyunca kolun sarkık tutulması gerekir. Bunun nedeni kol sinirleri üzerinde gerilimin önlenmesidir. Brakial Pleksus zedelenmesi tedavisi için 2 haftalık dinlendirme sürecinin ardından ayrıntılı bir fizyoterapi çalışmalarının yapılması gerekir. Fizyoterapi çalışmaları ile uzun süreli hareketsizliğe neden olabilecek kas bozukluklarının düzeltilmesi amaçlanır. Bebeğin motor gelişiminde geri kalmaması için fizyoterapinin yapılması önem taşır.